First Times To Remember Forever...

You may feel jaded over the years and may have forgotten the defining moments in your life that has brought you this far....here is a jog down memory lane......

Saturday, May 09, 2009

Dah boleh bernikah????


Next step to go....Pejabat Agama Islam


Him...alwtis beside me..Thank You..


Helo....helo..helo...

Next step to our mission..bernikah...
Baru semalam i balik dari Johor..Yup...went to Pejabat Agama Islam Daerah Kota Tinggi..
Hehhehe..my hometown...
We're lucky coz the said place are really near wth my house..10 mnutes jer....

Fyi..for Negeri johor..the procedure ni ade ckit cerewet lah..We have to attend the interview with Penolong Pendaftar Nikah Daerah...Huhhhh,kalau nak tau mase nilah ustat agama ni akan tanye bermacam soalan.
My fiancee,dah interview mase kat Segamat,now is my turn kat Kota Tinggi plak...
Nak tanye soalan ape yang kuar....errrr,confirm mmg different lah...so,agak2 jer yg mane faveret soalan....
Refer to my Fiancee...dia kena soal banyak jugak...biasa lah as a guy n nak jadik suami org..bab2 ugama ni musti ok....at least boleh membimbing isteri kelak....InsyaAllah....

I sampai Pejabat agama tu,after lunch hour...so,hope ustat tu dah kenyang n tak tanye lah banyak sangat..bukan ape tau tu tau tapi kalau dia tanye detail sangat tu susah lah jugak nak jawab..and interview ni ader status GAGAL and LULUS lagi tau...kalau gagal,tak ker haru coz nak kena dtg lg....i dah tak banyak mase ni....

First of all thnks to my dear...Fir...sb tolong bawak i ke sana ke sini.I nak tolong drive dia tak nak...mybe dia risau keta Stream kesayagan dia cedera dek sy nanti...hohoho..
To my sis Lynda,supply me checklist untuk dokumentation tu....luv u all....


So back to cita ke Pejabat Agama td...I sampai2 jer terus ke kaunter,serahkan semua form tu...
Dup..dup..dup...berdebar jantung ni nak tunggu interview.....

"ok,dik boleh masuk.....Ustat Lukman tunggu kat dalam"

Cam ni lah akak kerani kt kaunter tu cakap kat i...i dah berderau dah jantung ni...
Masuk bilik dengan didahului dengan salam n ckit senyuman.....hehhehe

Ustat Lukman ni ok..tapi of course lah serius muka nyer....bikin sy kecutt...
First question: Bile nak berkahwin.....ehhhh kawin plak???bernikah???sy pun leh tersenyum dia cakap macam tu....
Second q:I state kan tarikh wedding kiteorg....n dia ckp...owww,tak lame lagi tu.....
Third q: Macamane perkenalan kami dulu?...i pun ckp ler blaa..bla..bla...n dia tersenyum....
Tu intro jer....

So,offical question:- (sampai hari ni ingat lagi) hehhehehehhe

  1. Mengucap 2 kalimah syahadah berserta ertinya ~ (ok jer...i passed)


  2. Bacaan doa Qunnut ~ i bace dengan khusyuk...alhamdullillah ok jgk,this question byk org kantoi...hehehhe..biase lar musti kes kurang wat semayang Subuh,tuk tak :)


  3. Bacaan Al-Fatihah ~ Ok,i bace jer cam biase


  4. Rukun Nikah


  5. Niat Mandi wajib n cara2 nye


  6. Tanggungjawab isteri kepada suami

SEMUA i passed ..... LULUS!!!!Overall soalan tu tak lah susah sangat...tak sia2 i refresh buku agama 2 hari semalam....hehhehehe

Melangkah keluar dr bilik ustat tu dengan senyuman.....my fiancee tgk i dr luar pun dah tau i lulus.....yeah...yeah...dah dapat surat kebenaran....anytime leh berkahwin...ehhhh bernikah!!!!

No comments: