First Times To Remember Forever...

You may feel jaded over the years and may have forgotten the defining moments in your life that has brought you this far....here is a jog down memory lane......

Wednesday, September 23, 2009

Dia dah memanggilku....

Disaat orang sibuk beraya...kami beramai2 pulak sibuk mengambil angin laut...






Yup..Jeti Pasir Putih menjadi tempat pilihan we all....hehehehe....memang lar tak der kuih raya kat ctu..mahupun ketupat or lemang atok segamat yg sedap tu..TAPI ada sesuatu yang memanggil we all untuk ke sana..... nape?...ahhhh.....biar saja kami yang tahu....hehehehehe...




Anyway...lets the pictures talks!!!!








Everywhere...gambar kuih n ketupat rendang kan...so yg ni lain ckit ler.....


Laut..emmmm teringat si dia ;)





Boat dah ready...yeay!!!




She alwitz with me..my lil sis..hehehehe lil ker???lynda...



Tak leh ramai2 boat kecik jer ni....bukan Puteri Nilam mahupun Sri Balhaf k.....



New captain - hehehehehe...amacam ade bran???





Tak dapat di pisahkan.....





I know...you will be alwitz with me.....protect me..love me.. n .......




So...come!!! i jump...you jump.....muahahahahaha




Seronoknyer.......
* Bila nak btl2 bercuti kat atas laut ni =)
Sayang...next year saya ikut sayang naik kapal yer =) .......muahhhhh!!!
To all newly married couple..how's ur raya celebration with yg tersayang?musti seronok kan.....Mine...sangatlah best...!!!!

Saturday, September 19, 2009

Mood Raya dah terasa ;)

hi all frens...


'Tokan'......mari2...beli mercun!!!

Fyi...now i dah kat umah mak mertua pun...selamat sampai dr kl petang semalam....
Yppp......short post..bcouse today schedule sgt lah full....after this we gonna go to umah atok n nenek mertua i ;)
Convoi with my MIL...now everybody th sibuk bersiap tu..n i masih di tas katil on line...hehehehehe...
don't worry will get ready soon.....my hubby pun th bersiram...hohoho..so cori2 on line..layan FB n blog....
Since...this raya celebration we all akan beraya di rumah i...so..harus la...menjenguk umah sdara mara sebelah hubby jap kan.... n will meet again during raya nanti ;)

Anyway...how's ur preparation hari raya?
for me....ok ler...ala kadar...cukup semua dah.....

Below...some pictures taken last nite...we all dah bermain BUNGA API N MERCUN!!!!
Owww.... kat cni ade tokan....hahahahaha...MY HUBBY....dia dapat stock dr utara pantai timur :)
Wellllllll...just for self use...no jual2 bagai tu...my hubby dpt bargain..murah2 tau!!!!
Yeay!!!malam ni main lagi kat umah i plak...

Do enjoy below pictures......sori....no pelita2 ok....zaman moden we all guna lilin jer ;P


Sepupu yg memang dah tak sabo nak main bunga api.....


Laju jer dia ambik stock.....



Tak ketinggalan.....pics. of us....!!!

Thursday, September 17, 2009

Bace ler ;)

Dear all....


Jika ada siang, pasti ada malam
Jika ada hitam, pasti ada putih
Jika ada kesalahan, pasti ada maaf

Dalam perjalanan hidup ini kita sempat bertemu
Kemudian berpisah seiring dengan waktu
Bila selama kita seiring jalan ada seteru
Saya hulur maaf dan keredhaan untuk itu

Ampun dan maaf andainya
TERkasar bahasa
TERsilap bicara
TERmarah yang tak kena
TERtanya tak tentu hala
TERsasul yang tak sengaja
TERpukul kat mana mana
TERpekik di telinga
TERhantuk di kepala
TERpinjam harta benda
TERmoody tak semena mena
TERumpat bila bila
TERmacam macam lagi yang kena mengena Semoga dimaafkan......






Ikhlas dari kami ......
Fir & Dee .....

Tuesday, September 08, 2009

Apa yang penting...kerjasama ;)

Hi All...


I'm here again..to update blog yang tak seberapa ni :P

setelah beberapa hari senyop jer...anyway adalah ckit stori tapi....berat tangan nak upload picture yang perlu ditapis n di edit ckit2 ni...


Tangan ringan jer snap photos tapi bab nak mengupload tu rasa MMMMM....sangat..huahauahauahauhua....

Post entry pun hanya tuk suka2....for my frenz/family yang tak jemu nak baca kan :) n for my hubby lor..

HOPE memana entry ni tak de kena mengena dengan sensitiviti kamu..kamu kat luar tu k ;)





For Selangor people..last week kite bercuti panjang kan??for myself..tak de menda lain kami wat... selain meluangkan masa bersama2..yeay!!!!hepi sangat sbb ade org teman kat umah :)..thank you dear!!!!


For us...kami wat kuih raya!!!!emmm....nak kelek anak..anak tak de lagi...nk kemas umah,umah dah agak bersih..baju dah siap laundry...huhuhuhu...so kami decided utk wat KUIH RAYA.....

Hubby tolong i...pukul telur/bancuh tepung n etc ....semua tu...i tak larat ler pose...hehehehe..anyway saje je nak bermanja sebanarnye ;)


Seronok..si dia rajin ;) bersungguh wat kuih raye tu.... i sengih jer,

tapi bila ingatkan nxt year i tak mungkin dpt menda ni semua ngan dia....jdik sedey lar plak...MISC leh ker kasik hubby i beraya kat darat lagi nxt year????hehehehehe.....

NGELAt tul lar i ni kan...kasik lar org lain plak turun darat beraya kan????ok2..ok2..apa2 pun i terima jer kalau si dia terpaksa beraya jauh dgn i nanti...InsyaAllah i akan tabah :)


Ok...back to my story..


Kuih yg we all buat ni simple jer....kuih traiditional..my faveret biscuit...BISCUIT KACANG....kat market dah kurang sangat org jual... ye lar now zaman canggih...biskut pun dah canggih n cun giler..biskut mcm kat bawah ni dah tak nak makan dah ;P


I dapat resepi dr my mum...my mum pun dah lama tak wat kuih ni...sejak kami adik beradik dah besau2 ni..tak de sape tlg dia kat umah..so dia pun short cut dengan membuat kuih tunjuk sahaja..hohohohoho..

Tapi betuller..kuih org buat ni susah nak dapat yang ok kan..yang sedap macam kita wat sendiri...but Alhamdullillah..so far yang we all beli/order semua ok2 belaka ;)


Siap2 jer kuih..terus kol my mum....di hepi resipi dia berjaya i gunakan...yeayyy!!!!

Dia kata.." Wah ...Kak Dee dah pandai wat kuih dah yer..." sayu jugak dengar dia cakap camtu

:(

Bukan apa...teringat dolu2... bila nak raya i,my mum n my sister selalu wat kuih sesama kan...but now keadaan/masa merubah segalanya....emmmmm...susah ler nak explain this feeling :(

Dia musti tunggu we all cuti n balik hometown utk wat kuih raya :)

Alamak..mood bertukar plak dah...hehehehehe...indahnya kalau masa tu leh diputar semulakan..



OK...please diana..cite ttg kuih raya ler ;)


Yup!we all wat satu adunan kuih tu..jenuh jugak nak habis kan..huhuhuhu..bayangkan ler untuk orang yang memang amik upah buat kuih..mesti lagi jenuh kan nak siapkan....kena banyak bersabar ;)

And Hasil nye we all dapat satu balang kuih :) raya......

Mum dah ckp..tak yah lah susah2 wat kuih pun..beli jer..tapi i nak jugak wat kan... actually kuih dah order pun..ber bekas2 :P....tinggal nak collect jerk.... i n hubby antu kuih raye k!!!!!

Hehehehe buat biskut satu ni je pun.... tak plan nak wat byk2 pun....

Kalau rasa ada masa lagi..leh lar buat nti :P


Ok frenz..n hubby.... leh enjoy picture kat bawah ni ;)


Got to go...as usual esok kejo..n bobok..nite all......





Kami lah yg wat biscuit sedap tu :)




The result...Nyam..nyam...tak sabar nak menyambut lebaran :)

Thursday, September 03, 2009

Tak sabar ni :)

Hepi nye dapat mulakan hari ni dengan gembira sekali...



Bukan nye ape ....CUTI HARI RAYA DAH APPROVED!!!!! yeay......

This year dapat cuti panjang ckit :) Awal2 aritu dah apply...ye lar tak nak anta application tu lambat sangat nanti susah lak nak lepas......
Dapat cuti 5/6 hari jer....kalau ada masa lebih leh jalan2 honeymoon skali ker....leh kerrr??hehehehe



yup,really need that cuti coz nak beraya umah MIL n sanak saudara from my hubby sidekan...

That day after wedding tu tak sempat nak meround semua umah saudara mara.... tup..tup dah bz dengan pindah umah.... n keje....etc

So,sempene hari raya yg akan tiba ni..leh lar ambik peluang menziarah sambil berkenalan dengan diaorg :) ....

Huuuuuhhh...larat ker tak ekk?... nak round semua umah... maklumler side i pun family besar n his side pun same jugak...



Tak sabarnye nak raya ni... (Pose tak sampai 2 minggu lagi kan...hehehehehe)ahhhh...tak kira...

Hati still berbunga2....Alhamdullilah dpt beraya dengan si dia tahun ni :)

Tapi untuk next year tak confirm lagi..macam tak leh jer...dia dah start belayar kot....owww!!!may be can!!! i ikut naik kapal ler kan....hehehehehe....



So,untuk kawan2 kat luar tu mesti dah apply cuti jugak kan?ntah2 lagi panjang dari i..huhuhuhu... SAMALAH KITER BERCUTI RAYE LAH NANTI YE ;)



Ok lar..till then...daaaaaa......



* Kena sambung wat keje...kat ofis ni :)
keja kena siap cepat...kalau tak,kena stay,tak dpt ler nak balik 4.30 pm nanti :)
Zoooooommmm....nak wat keje...