First Times To Remember Forever...

You may feel jaded over the years and may have forgotten the defining moments in your life that has brought you this far....here is a jog down memory lane......

Saturday, May 29, 2010

Tetap mahu berjalan..Yung An,Taiwan....

Hi all,
I’m back...
Rite now at Bintulu port ;)
Yep...safely arrived from Yung An,Taiwan..
Really enjoy dengan trip kali ni..trip yang lepas2 pun enjoy jugak tapi
Kali ni dpt kuar ramai2 so lagi enjoy ler...

Even my hubby pun dah tak risau nak kasi i turun darat... ye lar kalau ikut duty hubby kat
atas kapal ni...i mmg tak turun ler..

Yeay!!confirmed lepas ni
I tak kan lepaskan peluang untuk turun darat lagi ;p
Beside c/o wife, i ada member lain jugak ;)
Afni – wife to 3rd engineer (Aidil Tokai)...Ahaaa...corum kami
Semakin bertambah dari semasa ke semasa kan..hihihihi..
Kalau tak de aral melintang..another supernumary akan naik on this Bintulu....
Azura..emmmm, hampir lengkap geng2 org rumah di atas kapal ni....
I likeeeeeee..........
Anyway, seisi suai kenal dah berlalu masa di dry dock Pasir Gudang aritu..so kali ni
adalah seisi beramah mesra...heehehehe
Ada 2/3 orang lagi tu tak dpt join ..emm, ada komitmen yg lagi penting utk mereka laksanakan...
To Kak Ju,Wie & Wanie....
it’s ok.. kami di sini yg masih ‘berhuney moon’ faham situasi anda semua...ahaks...
InsyaAllah, kat darat nanti kita still leh calling2 utk berjumpa ;)

Ow...story about trip gi Taiwan tak habis lagi...hihihiihi

Trip from Bintulu to Taiwan mengambil masa selama 3 hari...sekejap berbanding trip to Japan yg mana mengambil masa 5 – 7 hari...
oww..may be still ok 7 hari tu coz kapal ni wat delivery utk gas kan...bukan utk org2 yg nak berjalan2 tak hengat dunia ni ( sapa lagi..i ler)...hahahaha
Lupa jap..i ni penumpang jerk....huhuhuhuhu
Overall weather - marvelous! tak de plak rolling or pitching...so of course no weng – weng kepala ni...smooth sailing ;)


Safely arrived at Yung An port..

Sampai kat port Taiwan.. pagi and shore leave start kul 1.30pm untill 10.30pm..
Macam biasa, i akan ambil 1st trip n balik last trip....emm,baru puas nak berjalan2 kan..
First place that i went is SOGO. Kat Taiwan pun ada Sogo jgk..besar dr yg kat KL ni..
as usual...jalan2..round every floor lagi..survey price brg..ok lagi,kalau beza pun tak banyak ler.


Jammed...ingat kat KL jer....huhuhu
Hehehhe..cute jer..teringat my dad nye vespa kat umah.....


Puas berjalan kat Sogo ni...


Duit kat pocket tak byk mana pun..tu yang kena singgah kedai emas..bkan nak pajak emas mahupun nak beli emas..hihihi i gi sana coz nak tukar duit. lebih duit yen dr g Jepun aritu ke duit nt Taiwan. Rate kat kedai tu pun masih leh guna pakai lagi..so pe lagi tukar sajeeeee.....
Hubby pesan kalau masih tak cukup,i leh swipe credit card...hihihi..pandai hubby eyh offer guna cc tu..ye lar dia tau wife dia ni bukan jenis yg 'big spender' pun.suka jalan2 saje..cuci mata ;)
Shopping..shopping jugak..duit kena tukar dulu....
The next destination adalah kedai kosmetik & perfume. Mula nye i pun rasa blur jugak bila dengar kapal nk masuk Taiwan.Blur coz tak sure nk jalan kat ne ;) Naseb baik ada ‘ketua rombongan’..panjang langkah kaki ni..Yeay!
Tempat ni dh start bz...sana sni semua naik scooter...
Rasa mengigil lak tangan nk bayar yer....
Amoi Taiwan ni tak berenti tulis bill tu ;p
Bisnes baru nak bermula...harga pun okay....
Kedai ni best! emm..best coz harga yg di tawarkan mmg okay. According to my friends punye cite ler..org Taiwan or even org Jepun tak suka pakai perfume..Dah mmg culture diaorg tak gemar wangi2 ni..berbeza dgn org kita kan. Bab – bab wangi ni mmg suka, rasa mcm nak tuang satu botol perfume kat baju..lalu tepi sure bau wangi macam bunian..ahaks...
I ada jgk grab ‘beberapa’ botol perfume..for me n hubby...hehehe,dptler tmbah koleksi yg dah ada ni ;)
Computer street antara tpt yg i tak lepaskan peluang...berpuluh-puluh lot kedai ada kat ctu...huuuuu...Cuma fikirkan larat ker tak kaki ni nk menyinggah semua kedai tu...End up, kenalah short listed kan kedai yg best je utk di terjah..selebihnya lain kali jer...hihihihi
Selamba jer duduk kat tangga...penat tak hengat masa ni ;)
Sempat jugak kami pergi pasar malam kat Taiwan tu...anyway kalau kat KL..pasar malam ni macam Petaling Street ler..deretan kedai2 kecil...macam – macam barang diaorg jual...dari baju sampai ler ke alatan rumah..menarek kan ;)
Dapat jugak beli fresh fruit dr situ – Buah mangga Taiwan..nyam..nyam.manis sungguh!
So far..ni lah tempat – tempat yg we all sempat pergi...waktu mencemburui kami..hihihi...
Cukup masa utk balik kapal dah....
Hope..ada ler trip kapal utk masuk Taiwan lagi nanti ;)


At night market...
Pilih saja yg mana suka....

Anyway, to you all yg ada plan nak melancong ke Taiwan..bleh leh gi tempat – tempat kat atas ni...yep...’must go’ coz tpt ni semua ‘hot place’ tau..sure tak rugi wooo....


Kaki Oh kaki (kepenatan)...hihihi

* Next destination – Senbouku, Osaka, Japan..
“Ya Allah,Engkau jauhkanlah kami dari bahaya, Engkau jadikanlah perjalanan kami indah, Engkau tibakanlah kami dengan selamat...Amin”

Monday, May 17, 2010

Kerja org rumah....


Peluang berada di dry dock..sememangya di digunakan secukupnya...
riuh rendah kapal masa tu..itulah jadinya bila wife masing2 dh berada kat atas kapal...
ntah macam mana walaupun tak pernah berjumpa sebelum ni...kami tetap
ramah antara satu sama lain..yg seronok nyer,bila 'si polan' ini wife org atasan...
tapi ramah n mesranya sungguh mengagumkan i..
Takde pula kami bermasam muka...
sememangnya sangkaan 'org luar' tu tak betul sama sekali ;p

As we know ler...some people...yep...i'm saying some people okay....
emmm....agak memilih utk bercampur dgn orang lain....
"ow...i ada class,tak sesuai nak bergaul dgn org2 mcm u..." or
may be u oll akan dgr diaorg ckp
"helllloooo,ur husband rank ape...my husband rank
ni.....tau"
Ni lah realiti kehidupan kita... ada masanya kita akan 'terjumpa' org yg sedemikian..
Zaman sekarang bukanlah zaman British lagi...yg mana pangkat membatasi segala - galanya...
Kita dijadikan Tuhan di muka bumi ini untuk bersama - sama mencari rezeki dari - Nya..


Ok2....better balik semula pd apa yg i nak story


*______________________*

* ok..longgar2 kan muka anda semua tu..hihihihihi

Keakraban kami terserlah sehingga wujudnya seisi kelas memasak di atas
kapal ni....hahahhaha...
Berjuta - juta terima kasih di ucapkan pada Kak Ju atas kesudian dia utk
menjadi chef terhandal pd aritu ;)
Dengan jangkamasa kapal masuk dry dock yg tak lama tu, dpt ler kami buat dua
jenis kek....
Chocolate Moist cake & Triffle.......
Chef tgh bz mengajar..sila jgn kaco k ;)
Emmm,tak ler susah sangat yer rupanya...hehehe..utk i yg jarang ke dapur ni maybe
susah ler ckit....
Yang pasti the result....perfect k...lazat sehingga menjilat jari..terbaeekkkk ler......
Kat bwh aksi isteri2 org kapal membuat kek.......jom layanzzzzz



Ok...anak - anak murid....fokus semua.....hihihihii


Chef bersama student - nya...kami tolong jgk..tolong tgk ler..hihihihi


Masak..masak jugak....posing jap ;)


Tak cukup dgn vokal chef...video pun kami wat..senang nk refer nti....



While waiting for cake to sejuk....kami lepak dulu...
(Chef tak bwk buku resepi dia,kalau tak...mau memasak jer kami masa tu...)


Taraaaaaaaaaaaaaaaaaaa....................................



Chocolate Moist cake....
Triffle....yg lazat.....






I sedang menikmati kek yg sedap sambil on - line....

Friday, May 14, 2010

Off day!!!!


Good morning all...
Good bye to Pasir Gudang dry dock...and hello to Bintulu again ;)

Alhamdullilah...sehari perjalanan kapal dr Johor ke Bintulu di akhiri dengan
selamatnya...and now...
I dah kat Bintulu sea...kapal anchor for 4/5 days!!!lama kan..yeay!!
kalau dpt balik umah mak lagi seronok rasanya..tp apakan daya, bila dh berada
di tengah lautan ni...niat tu terpaksalah menjadi angan2 sahaja...huhuhuhu

For my hubby...penat lelah semasa berada di dry dock semua dah terbalas...
all jobs dah perfectly complete....yes!!!dia dh leh bersenang hati lah ni....
and the reward dr captain/chief engineer pulak adalah off day selama 2 hari...
Dua hari utk merehatkan otak n badan diaorg ;)
Ye lar 2 hari jer..bila dh ada kat atas kapal ni 2 hari tu kira ok lah sangat..
tp kalau utk orang yang kat darat..apa lah sangat kan...

Anyway...nama je cuti tapi macam2 agenda ada masa tue...
Selain bersantai di dalam 'apartment' comel ni..kami masih juga membzkan diri
dengan BBQ nite....
Meriah sungguh...location agenda kat atas deck lagi...gas free, so leh ler wat
atas deck ;) kalau hari biasa jgn harap ler..hihihii...tau2 xplode je kapal ni nti...

Time ni ler rasanyer nak besar2 kan lubang hidung...
woiiittt!bukan nk menghirup
bau juadah yg best tu tp nak menghirup udara laut yg bersih....hahahaha
Dengan angin yg sempoi2 bahasa tu..rasa nak angkat bantal n tdo kat
ctu jerk ;p


Ok2....mari kita tgk gambar2 masa bbq nite tu.....














Sunday, May 09, 2010

Sayang hingga ke akhir hayat.....

Hari ni bangun tdo lambat ckit....
bukan apa..bila hubby on duty malam (12 mlm)..i pun ikut sama tak leh tdo...
So,ini lah padahnyer...ngantuk n terlebih tdo pd siang hari..huhuhu
Bangun je terus check FB n blog....ntah kenapa sejak akhir - akhir ni FB n blog sgt
rapat dgn diri i...yer..sejak i jauh dr family,kawan - kawan...Fb n blog penghubung kami...
So, to all friends... rerajin ler update yer..at least i tau apa latest news dr korang ;)


To Linda...my adik bongsu...i read & know ur latest blog post ..simple but yet still touching....
Gembeng sungguh akakmu ini..huhuhuhu
Ker i jer yg senti-mentel...rasa nak berderai air mata ni...ooops...rasa nak berderai or memang dh berderai pun..hahahha....i missed my family very much!!!huhuhuhu



Mum....I love u so much !!!

And mostly apa yg adik tulis tu btul kot..hahahha...still ada kot yer...


Sempena hari ibu ni..
Selamat hari ibu diucapkan utk mak tersayang....Puan Baridah Hj. Ahmad....
Maaf...Tak dapat nak bersama2 lagi tahun ni utk sambut hari ibu ;(
tp tetap akn mengingati mak walaupun di mana kita berada....


Semoga mak .....
panjang umur..murah rezeki..n berharap mak tak jemu menyayangi anak2 mu ini....
Terima kasih atas pengorbanan mak selama ni..Menjaga kami adik beradik sampai dh besar panjang..Mengharungi susah senang kami anak beranak ;)


Tak jemu n sabar dgn kerenah kami yg macam2 ni..besarnya pengorbanan mak...
Di kala sedih n susah...Mak ler yg banyak kasi dorongan dan kekuatan utk i....
Kadang2 terfikir..kuat ke i macam mak i?tabah ker i utk tempuhi semua dugaan macam mak i?
Mak i adalah contoh terbaik dlm diri i...
Macam2 persoalan berkecamuk dlm mind ni ;(

Isu anak manja mmg selalu jadi gurauan we all adik beradik...
Biasa ler...confirm i mnjadi mangsa..hehehhe...I kalau dh ada kat umah..sure
tak melepaskan peluang bermanja dgn mak..hehhehehe kantoi!
Mmg tak rasa jemu nak bermanja dgn mak even sampai sekarang....hehehehe



Mak ku sayang....

Ingat lagi masa akad nikah i aritu...
Sedihnya hati ni...
Rasa mmg nak berderai je air mata..Selama 20 thn lbh i dijaga oleh mak...dan pagi tu mak melepaskan tanggungjawabnya pada hubby.....
berderai air mata kami anak beranak....

Hanya perkataan "terima kasih mak....kita syg mak..." terucap dari mulut i....selebihnya
tangisan kami anak beranak...
Masa tu i dh tak fikir ttg make up cair or muka i buruk coz menangis dpn org ramai...
Yang i tahu i btul nk salam n peluk cium my mum n ucap benda tu.....

Bila photo wedding i siap....adalah moment2 touching tu dlm photo...
I pun terdengar adik bongsu i cakap....

" Aritu masa adik kahwin,mak tak nangis pun..Kak Dee kahwin mak nangis..."

ayat dia utk munguatkan fakta yang i anak yg paling manja kan?hihihihi
Ler...sedih nyer i dengar..i tau dia bergurau....
Dik...masa awk kawin..mak nanges..tp mak tak tunjuk...masa abg kawen pun sama jugak...
Mak sayang kita 4 beradik sama jer..tak terlebih dan yang pasti tak terkurang kat sorang pun....


Tangisanmu..tangisanku jua....

Alhamdullilah...now kasih sayang yg ada ni sudah terbahagi dgn saksamanyer...
Mak..berkat tunjuk ajar & jagaan mak..anak2 mak baik....dan bahagia sekarang ;)
I sayang family i sangat2...


Berkat doa & kasih sayang mak..kini anak - anak mak bahagia....


Mak i tak pandai bukak2 blog or Fb ni ..ye lar org zaman dolu2 - veteran lah katakan...
so awal2 tadi i dh cal dia...ucap selamat hari ibu ;)
sayu jer..dengar suara dia...tak sanggup nak dengar dia bersedih cmtu...huhuhu
Anywey..Dia menanti kepulangan akak i dari KL...at least terubat jgk rindu mak kat we all ;)
thanx kak....coz berada kat sisi mak di kala kami jauh di sini .....
Moga peluang untuk bersama & menyayanggi mak kekal sampai bila2.....

Last but not least....


" Selamat Hari Ibu untuk Puan Baridah Hj. Ahmad
&
semua ibu2 di luar sana...."

Friday, May 07, 2010

Aku masih di sini...

Teman yg sememang nya mesra ( c/o wife...Wie, Azura & Me)




Aloo to all...



Kawan2 blog semua apa khabar?harap2 semuanya sihat yer ;)
Anywey....i masih berada di shipyard Pasir Gudang MMHE...

Dua hari lagi kami akan meneruskan pelayaran semula....
- Kapal akan ke Bintulu n selepas tu terus ke Taiwan....
Plan nak update blog sepanjang berada di dry dock ni tapi masa tak
mengizinkan..huhuhu
Ye ar bila dah kapal dh anchor ni macam agenda diaorg buat...
Dari sukan hinggalah dinner beramai - ramai...

Seronok bangat...


Gembira macam mana hati ini pun...tetap rindu dekat kamu - kamu
di luar sana ;)
Before sailing nanti i akan update lagi story kat dry dock ni yer...

Muahhhhx!!!