First Times To Remember Forever...

You may feel jaded over the years and may have forgotten the defining moments in your life that has brought you this far....here is a jog down memory lane......

Wednesday, January 27, 2010

Untuk kedua kali...

Kalau dikira-kira..genap seminggu hubby berada di kapal
Puteri Delima Satu...
Bermaksud seminggu jugalah diri ini bersendirian..huhuhuu
Tapi disebabkan bz dengan werk n aktiviti harian yg ada..so,
terubat lah jugak hati ni..bila waktu yang ada ni penuh dgn
aktiviti..mind pun tak ler terlalu bersedih n teringatkan dia
aje...
Bukan tak nak ingat tapi tak nak mendesak hati n diri ni dari
bersedih..
Dan kesan nye bergenang ler air mata nanti...
Emm tak bagus ler..bermuram durjana jer kan..kalau hubby tau..dia
mesti tak suke kan...
To all my frens kat blog or yg kat FB tu..thanks for your advise n
dorongan yer..i'm really appreciate it ;)
I dah ok dah ni pun ;)

Sepanjang 7 bulan perkahwinan kami ni,untuk kedua kali ni lah kami
berjauhan...Hari tu dia attend combined course kat Terengganu n now
belayar jauh utk menunaikan tanggungjawab dia bekerja ;)
Semoga pengorbanan dia dan saya beroleh rahmat oleh Nya...
Jarak kami bukan penghalang cinta kami kan??For our future jugak ;)
Tidak kira macam mana pun...i will alwitz support you dear!!!
For myself..I have to be strong!!!U can do it Diana ;)

Anyway bukan diri ini aje yang berat untuk ditinggalkan nye,tapi
dia pun berat hati nak meninggalkan member dia masa kat Terengganu
hari tu..awal-awal dah inform i.."Sayang,saya bawak camera
kita tu yer?"
Hehehehe..
"Bawak ler B,masuk kan jer dlm beg awak tu"..Maklum
ler camera Ricoh kocik jer kan..bukan camera canggih DSLR ker..
So selit2 pun muat...hehehehe
Penuh jugak keta kesayangan hubby dengan barang-barang dia dari umah
sewa tu...siap leh tumpangkan barang2 member dia lagi...
Berjasa jugak Honda Stream tu yer ;)

So,ada ler ckit ni gambar2 kenangan hubby n member2 dia masa kat
Terengganu aritu..I mampu tgk gambar je lar kan..nak datang untuk kali
kedua asyik tak berkesempatan aje..InsyaAllah sampai ler jugak nanti
kan..trip huneymoon ker..ahakss...








Ketika saat bergumbira dengan hubby setelah dia habis wat course tu..
Office plak kol..remind him about belayar.huhuhu..kini tiba masa utk
hubby berkhidmat semula..
Office need him a.s.a.p..to replace Cargo Enginner yang dah cukup masa
utk turun sign off...suka atau tak suka masa tu..i tetap kena terima rite??
Emmmmm...kekasih hati saya dah belayar pun..
Ni moments masa di KLIA..sedey jermase tu..tapi cover baik punyer..hahaha
Tak mo dia risau..risau kan wife dia kat darat sorang2..Walhal, rase nye
dah biase pun keseorangan...cuma kali ni rasa berbeza sangat...maybe
sbb ikatan 7 bulan lepas tu kan ;)
Ikatan yang kukuh dan kuat sampai bila-bila..InsyaAllah...

Kami beramai2 hantar hubby kat KLIA aritu..hihihihi...rombongan cik kiah..
hehehehee..


~ Hubby @ KLIA ~


~ His sister Ika pun ada ~


~ Me & him ~


~ Me,Linda & his family ~


~ Huge beg..penuh dengan baju utk atas kapal nanti..saya jer tak muat
masuk dlm beg tu kan ~


~ Thanks dik..temankan kite..~


~ Tu dia..bersungguh cite yer ~


~ Wajah suka dalam duka ~


~ Kamulah yang saya rindui itu....~

Anyway..saat & ketika ini saya ditemani oleh HERO..
Ahli keluarge baru for my younger sister..hheehehe..bukan apa pun...
Kucing ler..hihihi..chomels sungguh kamu..geram..rasa nak gigit-gigit...
Kami sememanye pencinta haiwan ;)
So HERO adalah pilihan hati adik saya ;) Gelagat Hero wat org leh ketawa
terkekek2..ahahahaha...lincah n licik sungguh!!!
Dah dua kali dia tinggal kat umah we all..that day tuan dia gi Paris..
This time tuan dia gi Langkawi plak...heheehe..
Dia manja dengan hubby sebenarnye..hubby yang ralit jaga dia aritu ;)








Yeayyyy!!!Hati berbunga-bunga ni..new post pun belum sempat publish..
Hubby dah kol dari China!!Alhamdullilah dia sihat..yang pasti dia rindu
kat wife dia..heheehhe...me too sayang..rindu kat awak jugak....
Cian dia,rindu punya pasal tak leh tido lena seminggu ni...Dia dah inform
office untuk bawak i naik kapal....serius??hehehhe bestnyer..
Ingat lagi tadi statement dia " Saya nak sayang ikut,surat semua saya
dah settlekan..."

So,Puteri Delima Satu...tunggu kemunculan saya di situ yerk....Yup,jumping.hepi!!!!


~ Dah lama rasenyer pasport ni tak bercop...last trip gi Singapore aritu ;) ~

Wednesday, January 20, 2010

Hari yang tak terhitung....





Ayaooo...all...
Terasa lama benar tangan ni tak mencoret apa - apa kat blog
yang tak semena ni...hikhikhik..
But blog kawan2 semua still i lawati ok...
Cuma lately ni rasa lebih selesa membaca coretan you all shj..
Seronok bace cite lucu..sedey n gumbira u all tu ;)
Tapi diri sendiri tak terasa nak mencoret apa - apa pun...
Kalau rajin pun..ada ler kuar dua/tiga status kat facebook kan...

Yup..hati ni sememang nye tengah sayu disebabkan hubby dah nak naik
kapal tak lama lagi..
Heehehe..ada cite sedey baru nak bgtau kan..hhuhuhuhu
Hehehhe..cite happy pun i ada bagitau apa ;)
Hari yang bakal tiba tu memang dah tak terkira lagi..huhuhuhu..
Apa nyer tak,dulu siap guna jari kaki sekali utk menghitung bila hubby
kena naik kapal..but now,not even guna jari sebelah tangan pun memang
dah terkira
pun sisa hari yang tinggal...arrrrrghhhh sedey nyer...
To isteri org kapal yg lain..sure rasa apa yang i rasa kan..
Errrrmmmm,yang pasti..rasa tak besh lor..

This coming Sunday ~ 24th January 2009~
My hubby akan bertolak ke Bintulu...
Tinggal lah saya seorang di sini..
Or
akan menyusul kemudian kelak
^ ___________________ ^
Semalam hubby dah gi ofis..as usuall semua dokumen untuk belayar dah siap..
Rasa-rasa nyer tuan punya badan jer yang tak siap lagi..
I'm sure hati dia pun berat nak tinggal kan bini dia cute ni..hehehehe
(hehehe..tgh cube nak tukar mood happy)
Beg besar yg dah lama tersimpan tu pun tak tercuit lagi..
Dia kata macam ni lah mood dia bila tiba nak naik kapal..
Nak naik kapal jer macam ni,cube nak sign off..lagi sebulan pun
dah siap kemas :)

Kali ni hubby naik PUTERI DELIMA SATU as Cargo Engineer..
Terngiang-ngiang lagi saat hubby bagitau dia dah dapat kol ofis untuk
sign on aritu..
Sekali dengar memang ler sedey tapi ada terselit kenangan manis
yang buat i rasa excited,happy n rasa nak meloncat..

Hubby: Sayang,ofis dah kol..
Me: Owh..ye ker? (masa ni dah buat muka sedey)
Hubby: Diaorang suruh naik kapal dah ni..
Me: Ok..Kapal mane?
Hubby: PDS - Puteri Delima Satu ...emmm tempat kite berkenalan dulu...
ME: Really PDS ker? Best nyer..Yeay!!best nyer..
Hubby: Yup, PDS!!!banyak kenangan kat situ tau :)
Me:Orait,B naik dulu nanti saya ikut kemudian k (ayat nak sedapkan hati)
Hubby: Nanti saya tunjuk sayang kat mana tempat saya termenung kat sayang..tempat phone booth saya bganyut ngan sayang..macam-macam ler sayang..besh tau (ayat mempromote utk saya naik kapal lah ni eyh..hehehehehe)




Cerita lama dah jdk semakin segar kat mind i..hehehehe
Mana nyer tak..kat kapal ni ler we all berkenalan...bibit chenta we all
bermula..hukhukhuhuk..ayat emo tu ;p
Tempat bermulanye kisah chenta kami..
Tempat hubby kemaruk berchenta dengan i...
Dan yang pasti tempat inilah yang menemukan jodoh
kami hingga ke jinjang pelamin ;)
and InsyaAllah tempat ini jugalah yang
akan menemukan kami berdua lagi nanti..
Dengan dua jiwa satu hati ni juga lah akan berada atas kapal Puteri Delima Satu...cepat ler masa berlalu yer ;)

Okey,till here k...will come out with more cite - cite sensasi after this..hehehehe..hope so!!!

Oooops!!!today is my lovely sisters birthday ;)

Dear Linda & Kak Zaza

Once a year I get the chance to wish you birthday cheer.
It pleases me no end to say....
I wish you another great year.

So happy birthday to you Sis Zaza & Linda,
From the bottom of my heart.
And may your good times multiply,
Till they’re flying off the chart!
Again ...Happy Birthday to both of you!!!

Birthday wishes from Abg Fir & Kak Dee




~ My lovely Sister : Zaza ~


~ Adik bongsu i : Linda & Husband ~


Since you..Linda & Nazmi yang masih bercuti huneymoon di Paris..
And Kak Zaza yang sedang bersama orang tersayang Pieter...
Nanti...bila semua free kite meet up k ;)
Open table :)This two person kena belaja we all...hahahahaaha
Do enjoy your birthday celebration dengan org tersayang!!!!
MUaaaaaaaaahhhhhhx!!!

Friday, January 01, 2010

Happy 2010 to U all!!!!



Ahhhhh..macam tak percaya..now dah 2010.btul ler..masa
berjalan cepat sekali :)
Rase nyer banyak benda belum dilaksanakan lagi...oh..please,
tup..tup now dah 2010 kan??

Tak percaya tapi kena juga percaya..
Yup..my life dah berubah banyak jugak ni ;)
Yang ketara adalah...status diri ni status MS now dah MRS....
hidup berumahtangga...dulu tido sorang now dah berteman ;)
Kalau diingatkan kembali detik dulu memang tersenyum sorang-
sorang ler..hehehehee

Lagi ler mengingatkan zaman bertunang dengan my hubby..uikk...
peritnye nak menunggu dia turun kapal n spend our time together.
Alhamdullilah berkat semangat n doa dari semua orang..i jadi kuat..
kuat utk menempuh semua tu...untuk diri i n untuk kami jugak ....

Year 2009 mmg penuh dengan dugaan n cabaran....start dari awal
tahun lagi dah mula bz dengan persiapan majlis wedding i...

I'm sure kengkawan pun ada shuwet time/moments last year yg u
all tak leh lupekan...

Jom kita imbas kembali cite lame tahun lepas i..hehehhe padahal baru
sehari berada di tahun 2010 ni..

Early Year 2009...

Work routine mmg dah ada dalam diary i tiap-tiap hari ;)
Macam biasa pagi gi keja n balik ptg...
Besides that >
Seriously mind ni dah tak pikir menda lain...
Priority is my wedding preparations masa tu...
Fully focus on this matter...
We all mengikat tali pertunangan untuk jangka masa setahun ;)
On that time goyang kaki lagi coz rase..emm lambat lagi..hahahaha

Lepas tu dok tengok- tengok kalendar.uikkk dah dekat ni..pikir-pikir lagi..
Hubby nak belayar i kena uruskan sorang - sorang ni..termampu ker..
Terhegeh - hegeh ker i nanti..macam-macam bermain di benak kepala ni..
Masa tu ingat hubby dpt wat combine..so ada ler jugak masa nak arrange
hal wedding kan..
unfortunately,ofis call n informed him.....dia tak dapat wat combine for that
session...
So.apalagi tarik beg besar ler naik kapal..huhuhuhu..sedey tu ;(

Before naik kapal tu sempat ler all dah confirm awal - awal lagi..yang ada
tu dah confirm setahun awal ;) coz memikirkan tak mo risau n kecah-kecah last minute...
Tak lupe jugak pesan kat dia.."Sayang balik cepat yer..kalau tak saya kawen
ngan orang lain"
Terus besar mata dia..hahahaha..saje kasik dia cuak ckit...
noty i tau ;p
Anywey...mmg dah confirm pun i akan kawen dengan dia pun ;P
Saje gurau senda manje ;)

Emmmm,lepas tu selebihnye i struggle sorang-sorang kat darat ni without him.. luckily dia senang nak diatur..apa yang i suka,dia suka jugak...so apalagi on jer lar kan..
Masa tu dah ada amos connection email kat kapal..so apa2 yang mushykil or nak mintak additional approval.i just email kat dia jer ;)
Since we all berkawan pn keje dia dah macam tu...so i redha n alwitz give support to him ;)
I percaya rezeki kami dah tertulis di nun juah di sana kan...

Yeay..Yeay..Yeay...

Hubby selamat kembali ke darat on Mid May..huhuhuhu..bayangkan ler...tak sampai sebulan we all nak akad nikah..
Emm apalagi..kelam kelabut ler..hehehe
Bz beli n booking segala bagai..tapiiiii....kursus nikah tak amik lagi!!!!!
Arrrrgh.....rush gi register kursus n selamat dapat certificate dari Zura Academy, Bangsar... (besh n enjoy wat course kawen kat ctu..to single people gi ler kat cni nti...)

Mid Year - June 2009...

Setelah berhempas pulas menguruskan majlis i tu..Hasilnye..wujudlah wedding reception yang simple utk we all
^ _____________ ^
Everything goes smoothly..memang tu yg i impikan...majlis yg meriah n ringkas..
Debaran berakhir dengan majlis akad nikah pada 06.06.2009....
Alhamudillah ..i kini menjadi milik sah dia ;)
Terima Kasih to all ;)
Sangat bahagia dikala ini bersama si dia....
Yup...hari kami kini lebih bermakna...
Official huneymoon jer lum kesampaian....Hubby busy ckit ngan combine,
i plak dengan keje yg susah nak dapat coti ;(
Short holiday tu mmg dah pernah ler ;)
"B..nak gi London..Paris..New York leh?
hhehehehe
......
Duit mane B nak cekau ekk??
Tak per...hari-hari ni pun i dah mmg anggap huneymoon pe ;)


Lega.... i'm happy with u..muahhhzzz!!

Ahhh..mase ni we all kire lucky jugak..coz hubby dapat wat combine so beg
besar leh simpan bwh katil lg...hehehehe
Course kat Terengganu,so at least hujung minggu tu dia leh balik jumpe i kat
Kl...yep..i like!
Dapatler memuaskan diri bermanje'manje dengan nyer...


End Year 2009

Aaaikkk...nape cite semakin pendek ye??kerna beban kat kepala
yg semakin kurang ker?atau diri ni btul- btul dah cukup bahagia ;)
Anwey...now n untill...i akan busy bersama hubby...InsyaAllah...
Menempuh alam rumahtangga yang baru setahun jagung ni ;P
Nothing much can comments here...
Masih berusaha mencari/menambah ilmu yang terbaik untuk hari-hari
mendatang kami...
Ambil pengalaman dan pengehtahuan untuk diri masing - masing....
" Business Plan n Family Plan "
Hehehehe...

Suke..suke jugak..course dah nak abis...tgh tunggu kol dari ofis plak untuk confirmkan naik ship mane kali ni..huhuhuhu..sedey nyer...
Hate this feeling lor...huhuhuhu

At last, now hubby tgh tunggu oral exam je ni...yeah!!!
InsyaAllah ada rezeki nti leh ler tambah balak kat bahu tu..hehehehe

Indahnye tahun 2009...moga ianya berterusan hendaknya...

Ok.done...my bebelan utk hari ni...hehehehe..
till we cont. again...

Daaa n gd nite....

To all,
Wish a New Year filled with peace, prosperity and happiness.....
From° Fir Dee