First Times To Remember Forever...

You may feel jaded over the years and may have forgotten the defining moments in your life that has brought you this far....here is a jog down memory lane......

Sunday, January 04, 2015

Mimpi di siang hari?

Assalamualaikum,

Ya Allah, lama sudah saya tinggalkan blog ni... Hari ni baru terdetik nak menjenguknya..

Eh, saya tak bermimpi pun di siang hari.. Cuma perasaan nak start berblogging semula saja yang menebal kat hati ni...

:-) 

Maybe azam tahun baru kot! InshaAllah, i  will try my best untuk update.. Bila view blog saya follow dulu pun sama jugak rupanya dengan saya.. Sampai bertahun tahun tak update! Hehehe!
Anyway, sekarang tak macam dulu.. Now orang busy dengan media yang lain (instag, whatsapp, keek & etc).. Masa merubah segalanya... Semuanya sihujung jari... Tapi blogging ni jugak yang best sebab boleh membebel panjang2.. Hahaha!

Oklah, blog ni pun nak kena godek sana dan sini jugak... Layout 3 tahun lepas macam tak best jer... 😜

Tengok kat bawah ni... Geng geng saya yang tak update blog bertahun tahun macam saya! Muahahaha! Hope korang baik baik saja...

 

Tuesday, February 01, 2011

Kelazatan chenta....


"Ishhh..kenapa awak susah2 belikan saya kek ni?
Dah tua tua ni..tak payah ler...."
~ sempat gak dia menjeling kat kotak kek tu..he he i tau dia suka :))
Tu ler ayat hubby bila i belikan dia kek..he he..
Yang pasti memang terpancar ler kegembiraan di muka dia...ngeeee
Alhamdulillah, kami berpeluang lagi untuk meraikan nya bersama buat 
kesekian kali...

Normally kalau kami di darat...dapat lah buat pulut kuning dan bubur merah/putih
sekali....
Tapi di sebabkan kali ni kami berada di kapal..so kek dari pekan Bintulu ni lah
yg menjadi santapan kami...
Teringin jugak nak makan kek dari Secret Recipe ke kan..tapi kat pekan Bintulu
tu mana ler ada...Ni lah kedai kek yang paling canggih kat situ..he he


Nyummy...


Kebetulan hari tu adalah port day...sedia maklum ini adalah hari sibuk dia....
Terpaksa lah 'curi curi' masa Mr. Cargo a.k.a my hubby untuk potong kek...
^_________^
Lepas tu macam biasa ler..harus bawak turun lounge untuk di jamu pada
anak anak kapal yang lain.....tak rugi beli kek ni...sedap!! memang licin ler
lepas tu...



Outfit keje..he he..maklum ler waktu keje...




Happy Birthday...I love You....




Buat hubby....
Insan yang penuh dengan cinta dan sayang....

Selamat Hari Lahir....
Semoga dipanjangkan umur,diberikan kesihatan yang baik dan rezeki yang penuh keberkatan...
Moga saya mampu membuat awak tersenyum dan tertawa selalu..

* Terima kasih Tuhan kerana Kau jadikan dia untukku..
   Terima kasih hubby kerana hadirmu begitu membahagiakanku...




Monday, January 31, 2011

Crazy but fun!!!

Ini lah dia..kalau dah dapat berada di darat balik..macam macam di buatnye..

*oopss..entry makan angin di negara orang masih terbengkalai..hi hi..orait
  nanti i update story tu k ;)

Alhamdulillah, hubby tak pernah komplain ke mana si isteri keluar...
Awal awl lagi dah mintak izin dia :)
Anyway dia tahu yang isteri dia akan menjaga diri sebaiknya   ^ . ~

* Thanks..hubby


Tak pernah langsung merancang untuk menonton bola sepak di stadium...
Paling best pun..we oll lepak kat mapley sambil tengok bola..
Seingatnya memang inilah pertama kali menjejak kan kaki ke stadium
untuk menonton perlawanan bola secara live...
Hahaha..bila di ingat ingat kan semula memang kelakar...sebabnya i pun
bukan peminat tegar bola sepak malaysia...sekadar ambil tahu sesikit
saja...
My hubby pun bukan kaki bola...so memang tutup sebelah telinga bila
bercerita tentang bola...

He..he..he

Plan asal untuk keluar lunch dengan member sahaja tapi berakhir dengan
aktiviti menonton perlawanan bola sepak pulak yer...but seriously it was
a crazy plan BUT i really had fun!!! :D
New experience for me...
Perlawanan kali ni antara Selangor dan Kelantan....Tiket pun tak mahal..
Dewasa: RM20 Kanak kanak:RM 5


yes!!!ticket dah beli :)

Show ur ticket plss...

Polis berkuda..haishhh...


Stall untuk team jersey..Kelantan

Ikat,,ikat kat kepala tu..jangan tak ikat...
Malaysia di hatiku...Malaysia di hatiku!!

Snack time....

Seawal jam 7 malam, we oll dah berada kat dalam stadium tu..
Awal kan??he he...Mesti lah kena awal...coz nak carik parking pun bukan
senang....so, masuk je stadium terus je kami chop tempat duduk...
Pandang kanan kiri...sebolehnya we oll memang carik area family...
Lebih selamat :) Maklum ler kami semua pompuan....

Piala Malaysia Selangor vs Kelantan...

Aikkk, napa semua merah/putih ni.Alamak we oll dah masuk gate untuk
penyokong Kelantan ler..
Siap ada sorang abang tu tanya lagi.."Dik, korang sokong mana ni?"
(sebab muka kami blur sangat masa ni) ha ha..
"Kami tak sokong mana mana bang"
Emmm...senyum je lar abg tu..ha ha
Nak dijadikan cerita...one of my friends pakai baju warna merah putih..so
kira ok lah jugak kami duduk kat penyokong Kelantan...


Me...nurul & yous

Syiokkk memang syiookk..tapi kecut perut jugak bila tengok gelagat
penyokong fanatik bola kan....
Haaa,masa ni baru nampak depan mata....aduhaiiii..masa part menang,
best lar kan...sorakan tak berhenti tapi bila part tak dapat gol...
Mula lah aksi membaling botol,batu dan mercun..nasib baik ada bantuan
polis dan rela...akhirnya keadaan terkawal jugak....




Aksi melampau penyokong...ha ha.seksi taw!

Lagi penyokong...

Permainan berakhir dengan kemenangan berpihak kepada Kelantan...
Selangor - 0 Kelantan - 2 ....Congrats to team Kelantan :))
Yeah!they deserve for it....Team Selangor agak pancit lah malam tu...
Maybe strategi yang digunakan juga tak berapa berkesan..
Apapun...next game boleh cuba lagi..betul tak?

Penyokong Selangor..ramai jugak...




Barisan pemain dari Selangor dan Kelantan....Khairul Fahmi pun ada..he he




Beraksi...kita tengok siapa yang menang....


We oll pekena char keoy teow Sani seksyen 7...sebagai late dinner...
dan balik dengan hati gumbira...
Next time boleh pergi tengok lagi...
~ Lalalalala ~

Sunday, January 30, 2011

Mesti lah rindu....


Rasa macam menipu diri sendiri bila tak mengaku rindukan suami kan..
Hehehe..mesti lah rindu...suami isteri yang dah dekat pun rindu...inikan
pula yang berjauhan..betul tak? he he

Off new post untuk beberapa hari ni sebab melayan panggilan dan webcam 
dari suami terchenta...
                                            
                                              Yeayyyyyyy!!!


Puas jugak bergayut dengan dia..coz kapal anchor untuk beberapa hari di 
Bintulu....
Si dia pun happy coz dapat berbual lama...kuranglah jugak rasa rindu yang
terpendam tu...

Ni baru sebulan i balik dari kapal..hubby dah ajak untuk naik kapal lagi...
Teman kan dia di kapal :))
Hehehe..orait B....InsyaAllah kalau semuanya okay....Saya akan temankan
awak lagi k..

So far,life dia kat kapal without me okay2 saja...
Tapi dia kata kalau i ada kat sana dia lagi seronok...Ha ha..pandai eh dia
cakap macam tu...saja je nak umpan i naik kapal....
Tapi bagi i naik kapal memang best..seronok teman hubby dan 
seronok berjalan!!!

For my kenangan..adalah beberapa screen pic. yang sempat di save..
Selebihnya dah simpan dalam hati.....


^ __________________________  ^ 



masih mencari posisi camera yang best!

Ok..ok dia dah start buat muka macho dia..ha ha

Kerja bebaik k..me akan selalu doa yang terbaik untuk hubby :)

* Alhamdullilah..Puteri Delima Satu sudah pun selamat belayar ke Niigata, Jepun...
  Semoga dia selamat  pergi dan balik..Aminn...

Friday, January 28, 2011

keriangan berkekalan...katanya...

Burrpppp...Alhamdulillah..late dinner sudah selesaiiiii..
Plan nak diet malan ni ( hehehe,diet-lah sangat ) ..but...i telah ngapppp
one set of Prosperity Burger - Regular size!!ha ha..aisyeehhh tergoda jugak
akhirnya untuk makan malam...Camne nak kurus ni..Puan Diana oiiii...

So,u oll kat luar sana dinner ape?mesti sedap jugak kan ;)
This time i  just call McD delivery saje..em cepat & pantas..
Tak sampai 45 minit pun..!yeay!
Thank you adik McD....



Sampai tepat pada masanya!!


As i know burger ni promosi untuk hari raya cina sahaja..

Overall rasa tu memang sedap ..but (amboi dh ngap abis pun masih nak komplain)
Curly fries dia terlebih masin arrr...n black pepper sauce dia ckit sangat..
Emmm tak cukup ummmpp rasa pepper tu....
Apa apa hal pun,dah selamat makan pun :)
"Ya Allah terima kasih atas rezeki yang engkau berikan ini.."



Nyummmy!!!


Mulakan dengan bismillah dan di akhiri dengan Alhamdulillah......


After 1 hour baru leh tido ni..
Orait nak layan Britain's Top Model jap..
Nak amik semangat berdiet bila tengok episod ni..
OW...yup..sangat teruja...!!!diaorang semua kurus lor...
Aiseyyy camne ni...



esok diet..esok diet..esok diet...

Thursday, January 27, 2011

cute little friends....


Kebanyakkan orang pasti suka kan kucing  kan?
For myself..i memang peminat kucing malah gemar membela kucing...
Yup,my hubby pun pengemar kucing jugak!!!

^_______________^

Memang gembiralah adik i bila dengar ni..coz selalunya kalau dia bercuti...
Kamilah antara orang yang excited untuk menjaga kucing mereka...

Selain boleh mengembirakan orang sekeliling...kucing juga boleh jadi peneman :)
Bila dah dijaga setiap hari...rasa macam dah jadik sebahagian dari  keluarga
sendiri...
Aksi aksi comel kucing ni boleh buat kita tersenyum sendirian..hi hi

Let me introduce..my cute little friends......

*Hero & Heroin*
Owned by : My lil sister : Linda

HERO


Heroooo!!!!



With macho face - Hero..yup...chubby kan...masa my sister beli last year dia kitten lg...
But now..u see..dah besar  (almost 1 year old)
Kami dok survey cat sampai ke Klang...dari Begal cat sampai ke macam
macam jenis kami jumpa...
Dan akhirnya adik i pilih Hero!!!
Jaga cat ni pun tak senang macam yang kita sangka.. es-specially imported
breed....



Looking for something...emmmmm


























From the top to toe harus di jaga..ha ha..macam manusia pulak ye..
Yup..if possible every month you have to send them for grooming...
Trim bulu...mandi..shampoo n etc...my adik knows better about this..ahaks!!
Supplement pun harus di beri...baru lah bulu & kulit dia cantik...



Sleeping pose...yeahhh...i like!!!


Kalau bab tidur..haa hero memang suka...dia akan lebih aktif pada waktu
malam...
Bila masa orang nak tido..masa tu lah hero baru nak terlompat - lompat...
Kalau di layan..kita yang tak tido....
Dari seekor kucing boleh bertukar menjadi spiderman...ha ha










Umbrella please ;p

Lihat lah aksi hero bila berada di luar...wah!!pantang nampak pintu terbuka..
Zarsssss....dia keluar.....



Nyam..nyam....


Fussie Cat...adalah favorite hero..
Bukan tu saja...kalau masih lapar, Iams pulak jadi santapannya....
Tak angkat langsung muka bila dah syiok makan...
Kuantiti food yang di makan pun kena jaga jugak...
Kalau tak nanti overweight....











Mata dah semakin layu...lagi lah kalau dapat tido di bawah aircond,terasa
macam berada di oversea ye hero :))








HEROIN


Comfy...Heroin


Inilah heroin...dialah couple Hero..amacam..sesuai kan....he he...
Maklum ler baru sebulan berada di rumah...dia masih malu malu...
but i'm sure.... bila dah lama nanti dia akan rasa lebih selesa...
Now,tengah concentrate untuk mengemukkan heroin ;)
Nanti boleh kasik grooming lebih sikit... 




Playing time....


Basically, karakter Heroin berbeza dengan Hero..Spesis heroin (Norweigan Forest) lebih selesa
bersendirian...
Tengoklah... duk golek dan guling sendiri pun boleh...
Sayanggggg....owin :))



Her best spot...



Masa untuk makan....



ooopss!!flash lupa nak tutup lor.....




Kepada peminat kucing..bawah ni ada beberapa fakta penting tentang kucing..(thank you en. google)
Jom..jom kita kongsi & baca:-
  • Tubuh kucing terdiri dari 250 btg tulang, dibandingkan dengan manusia yang hanya memiliki 206 btg tulang, sehingga tubuh kucing lebih lentur sesuai dengan yang diinginkannya.
  • Kucing dapat memendekkan dan memanjangkan tulang belakangnya, sehingga mereka dapat tidur meringkuk atau meregangkan tubuhnya ketika melompat. Ini disebabkan kerana sendi tulang belakangnya tebal dan longgar.
  • Kucing menghabiskan sekitar 70% dari hidupnya untuk tidur dan 15% untuk grooming. Hal ini tidak hanya pada kucing domestik saja, singa menghabiskan waktunya untuk tidur selama 20 jam sehari.
  • Kucing tidak memerlukan susu jika masih menyusui, pemberian susu tambahan mestlah dalam kuantiti yang sedikit saja atau jangan terlalu kerap. Beberapa kucing khususnya jenis Shiamese dan ras oriental akan mengalami diare karena tidak dapat mencerna laktosa yang terkandung di dalam susu lembu. Susu yang bebas dari laktosa banyak tersedia di supermarket atau pet shop. Kucing dengan diare, susu tidak disarankan untuk diberikan.
  • Pada kumis kucing terdapat saraf yang sangat peka terhadap sedikit sentuhan saja.
  • Kucing berjalan dengan melangkahkan kaki depan dan kaki belakang pada satu sisi secara bersamaan, kemudian diikuti sisi lainnya.
  • Seekor kucing yang tenang akan menghabiskan banyak masanya dengan berlingkar di atas kerusi berbanding kucing cergas yang suka bermain-main di kain pengesat kaki, mencakar gambar dan tak mudah didekati. 
  • Sesetengah kucing perlu diberus setiap hari untuk elakkan bulunya dari kusut dan bergumpal. Selain itu, memberus juga akan membuat bulu kucing anda lembut!




Kucing dan Islam!

Islam itu syumul (lengkap), hinggakan panduan untuk berinteraksi dengan haiwan pun ada! Ya, sungguhpun tidak dinyatakan dengan jelas di dalam alQuran, tetapi banyak sangat peristiwa-peristiwa di zaman Rasulullah S.A.W mengenai haiwan, yang menjadi panduan kepada kita. Bukankah baginda itu sebaik-baik role model?
Menyayangi haiwan, adalah sunnah Rasulullah. Islam sangat-sangat mengajar umatnya untuk mengasihani haiwan, terutamanya yang jinak seperti kucing. 

Dalam sebuah hadis yang lain pula, diriwayatkan oleh Ibnu Umar, Rasulullah pernah bersabda yang bermaksud:
“Seorang wanita masuk Neraka kerana seekor kucing yang diikatnya. Dia tidak memberinya makan dan tidak membiarkannya makan serangga bumi.” Satu lagi kisah mengenai haiwan, iaitu kucing. Seorang wanita yang menzalimi kucing. Dia mengikat kucing tersebut, malah tidak memberi makan, dan tak bagi pula kucing tersebut cari makanan. Ini menunjukkan betapa keji dan kerasnya hati wanita ini. Dan neraka jualah tempat akhirnya.

Maka kita boleh lihat sendiri, betapa besarnya kelebihan menyayangi haiwan! Rasulullah tidak menyuruh kita bela haiwan tersebut smpai gemuk beranak pinak dan sebagainya, tetapi cukuplah sekadar mengasihani dan tidak menzalimi mereka.






LOVE CAT! SAVE CAT! ;)



Wednesday, January 26, 2011

sekejap ada...sekejap tiada...

Chaaaak baaaa....hi friends!!!i'm back....

Hi everybody..hope u oll sihat n happy selalu...
rindu kan entry baru i tak? he he...
Here i come...dengan semangat baru..semangat nak update blog ;)

Begini lah lumrah orang ber blog...ada ketika nya blog tak berhenti ber update
dan adakala nye menyepi seribu bahasa...termasuklah saya!!...macam biskut
chipsmore..ha ha..

Sangat bz dengan hal lain...akhirnya blog jugak di ketepikan...

Semangat nak update blog datang kembali....rasa teruja gitu....
Puas dah dok jalan jalan kat blog member semua..wah!!rajen baget kalian update blog kan..
bagus..bagus...harap harap semangat i ni tak separuh jalan..hi hi
okay..okay....jom kita berblog....!!!

Biqque's January Lucky Follower


Gonna try my luck with this....






yup..that is me!!... yang tak famous amous tu..ahaks~

Friday, October 29, 2010

macam tak percaya...

Furrrrrrhhhh....melempaskan nafas legaaaa.....

Ringan pulak rasanya tangan ni untuk mencoret cerita di blog kesayangan ku ini :))
dari hari sehari ke sehari nak post new entry tapi tak menyempat sangattt!!!
Buzy dengan segala nya...
Sementara menunggu encik hubby habis duty pukul 4pagi ni sempat ler habiskan entry ni kot...
InsyaAllah...entry yg tertunggak dah banyak sangat terperuk kat draft..huhuhu...nanti lah eh...
en. hubby pun dok tertunggu tunggu post baru..hehehe...so..ini lah dia.....

ow..yer...seisi pelayaran dah bermula!!!en. hubby dah  kembali berkhidmat dan i masih seperti
biasa...menjadi peneman setia dia...yeay!!yup..memang plan nak teman hubby selagi masih boleh :))
kasik semangat untuk bekerja dia lagi membara..hehehe....

us....alwitz together :))







So...the lucky ship untuk seisi pelayaran kali ini ialah.....

*



*



*

SS PUTERI DELIMA SATU

She...ready for journey....


Untuk kali kedua...i menjejakan kaki ke kapal ni....cabin yang sama - hubby lum naik pangkat lagi kan..ahaks!!!yer..yer..mesti ada yang tertanya tanya...emmm


our 2nd home sweet home!!!


tak bosan ker..kapal yang sama kan??ow...no.no...no...i rasa happy banget!!coz kapal ni ler tempat sejarah cinta kitaorang bermula...cehhh!!!macam jiwang ler pulak...muahahahha...

Iyer..hubby selalu tunjuk pot pot menarik dia masa bergayut phone dgn i n etc lor...ye ler waktu berchenta dulu...tersenyummmm lebarrrrr dia tau...sukeee ler tu!!hehehe....moga senyuman tu kekal selamanya....


masa ni confirm tengah teringat kat i kan hubby...hehehehe

Anyway...setelah di belek belek blog i ni..i dpt tengok ada followers baru ler,i tau ianya bukan satu nombor yang membanggakan but i'm happy ada yg sudi bertukar idea n cerita :)) ....thanks korang..n alhamdullilah
yang mana ada letak links tu i dah add pun kat blog list i...bukan apa..maklum ler blog ni tak semegah mana pun kan...

Due to my time yang agak suntuk di darat n jalur lebar yang memang tak de di tengah lautan tu..hehehehe
maybe tak sempat nak comment pun kat blog korang...sori...hehehe..but info n cite menarik dr korang memang tak lepas peluang baca kalau ada kesempatan :))
(Haishhh.....i terpikir jap....ada ker orag kesah tentang ni...hohohoho..whatever...) 
Untuk member2 blog...teruskan ber  blog k!!

*untuk yang suka skodeng menyekodeng tu...syoooihhhh....pegi lah jauh jauh.....

Sign off bila??hehehehe..jangan di tanya bila nak balik bercuti kerana bantal kat katil ni pun belum leper dan cukup panas lagi...hehehehe