First Times To Remember Forever...

You may feel jaded over the years and may have forgotten the defining moments in your life that has brought you this far....here is a jog down memory lane......

Friday, October 29, 2010

macam tak percaya...

Furrrrrrhhhh....melempaskan nafas legaaaa.....

Ringan pulak rasanya tangan ni untuk mencoret cerita di blog kesayangan ku ini :))
dari hari sehari ke sehari nak post new entry tapi tak menyempat sangattt!!!
Buzy dengan segala nya...
Sementara menunggu encik hubby habis duty pukul 4pagi ni sempat ler habiskan entry ni kot...
InsyaAllah...entry yg tertunggak dah banyak sangat terperuk kat draft..huhuhu...nanti lah eh...
en. hubby pun dok tertunggu tunggu post baru..hehehe...so..ini lah dia.....

ow..yer...seisi pelayaran dah bermula!!!en. hubby dah  kembali berkhidmat dan i masih seperti
biasa...menjadi peneman setia dia...yeay!!yup..memang plan nak teman hubby selagi masih boleh :))
kasik semangat untuk bekerja dia lagi membara..hehehe....

us....alwitz together :))







So...the lucky ship untuk seisi pelayaran kali ini ialah.....

*



*



*

SS PUTERI DELIMA SATU

She...ready for journey....


Untuk kali kedua...i menjejakan kaki ke kapal ni....cabin yang sama - hubby lum naik pangkat lagi kan..ahaks!!!yer..yer..mesti ada yang tertanya tanya...emmm


our 2nd home sweet home!!!


tak bosan ker..kapal yang sama kan??ow...no.no...no...i rasa happy banget!!coz kapal ni ler tempat sejarah cinta kitaorang bermula...cehhh!!!macam jiwang ler pulak...muahahahha...

Iyer..hubby selalu tunjuk pot pot menarik dia masa bergayut phone dgn i n etc lor...ye ler waktu berchenta dulu...tersenyummmm lebarrrrr dia tau...sukeee ler tu!!hehehe....moga senyuman tu kekal selamanya....


masa ni confirm tengah teringat kat i kan hubby...hehehehe

Anyway...setelah di belek belek blog i ni..i dpt tengok ada followers baru ler,i tau ianya bukan satu nombor yang membanggakan but i'm happy ada yg sudi bertukar idea n cerita :)) ....thanks korang..n alhamdullilah
yang mana ada letak links tu i dah add pun kat blog list i...bukan apa..maklum ler blog ni tak semegah mana pun kan...

Due to my time yang agak suntuk di darat n jalur lebar yang memang tak de di tengah lautan tu..hehehehe
maybe tak sempat nak comment pun kat blog korang...sori...hehehe..but info n cite menarik dr korang memang tak lepas peluang baca kalau ada kesempatan :))
(Haishhh.....i terpikir jap....ada ker orag kesah tentang ni...hohohoho..whatever...) 
Untuk member2 blog...teruskan ber  blog k!!

*untuk yang suka skodeng menyekodeng tu...syoooihhhh....pegi lah jauh jauh.....

Sign off bila??hehehehe..jangan di tanya bila nak balik bercuti kerana bantal kat katil ni pun belum leper dan cukup panas lagi...hehehehe

Tuesday, September 28, 2010

Pulang nya kami....

Sunny day...Good bye Bintulu...Hello to Kuala Lumpur...

Aishh...dah nak dua bulan menjejakan kaki di Malaysia...
baru nak cite kan...hehehe
sorry for the late update...
Coz masih bz hingga ke hari ini...

Bless be to Allah, kami selamat sampai di KLIA dua minggu
sebelum raya...wahhh!!masa yang cukup singkat utk kami menyediakan
persiapan hari raya...Anyway,persiapan tak ler gampak mana...
Hanya perlu membeli baju bajan jer ;p
And now...semua dah siap!!!ala kadar....

Jangkaan we oll utk balik awal memang meleset sama sekali...
Emm,biasa ler tu..schedule kapal berubah - ubah....
Bila schedule dah okay...reliever pulak tak de..macam - macam dugaan
nak balik beraya...
Naseb baik kami berdua memang dah faham sangat dengan situasi macam ni...
So bab mengeluh - ngeluh tu memang tak de ler :))
"Tak perlu risau,bila dah tiba waktu sign off...sure nama naik punya ler"


Dan akhirnya...Di sini lah kami :) Beraya bersama keluarga terchenta!!!


Sila saksikan detik detik excited i masa nak balik aritu...ahaks...
Mau tak rindu giler kat orang orang di sini....
Keluarga terchenta adalah orang yang paling gembira menanti kepulangan
kami....
Thanx to linda n husband...sudi meluangkan masa emas u oll utk menjemput
kami di KLIA





 Tinggi di awan....




Bestnyer dapat balik KL....






Hampir tiba..tu dia..KL yang padat...huhuhu

Hello everybody!!!!

Open :)

Alooo...aloo..aloooo...

Haahhhh,tu dia....mesti dh tersenyum simpul n beliak kan mata sbb
dh dpt klik n open blog i kan...
Hehehe..sorry sebab dh lama peram entry..ooops tak peram pun..
tp menyepi sbb agak bz dgn aktiviti lain...
Maklum ler i dah kembali ke tanah air ni..yer..Alhamdullilah,i dah selamat pulang
ke tanah air..aiceh...macam baru balik dr obersea je kan..

Lama kan i private kan blog i..emmm mesti ada yg tertunggu-tunggu kan....
At first tu i private jap coz tangan i ni gatai dok kacau setting blog ni bagai..so,
berkecamuk lah kejap...
Lepas tu di tambah pula 'keadaan' yg tak mengizinkan..

Tapi setelah difikirkan balik..dari segi positif dan negatif...i decide untuk unprivatekan
blog i....

Haishhh...syoooh...syoooh....tolong ler pi jauh jauh ......
Please dont menyemak kat sini..banyak cara lain utk you skodeng we oll tau!!



Sempena bulan raya yg mulia ni i tak mau cakap benda yg tak baik....

"Yeay!!!!happy dpt ber - blogging semula"

Wednesday, August 25, 2010

Dia tak kesah....

Seronok bila hubby balik bilik on time...
Itu ler harapan i pada hubby bila cite pasal waktu balik keje..
Lagi ler pada bulan puasa ni..seronok bila dapat berbuka bersama- sama...
Tapi kekadang tu,tak de nye dia balik on time pun...banyak keje kat engine
room/deck yg perlu disiapkan....

For him..bila waktu bekerja..tanggungjawab pada kerja adalah priority dia...
Kena standby walau apa keadaan sekali pun..
Sampai ada aksi lompat katil dan menerjah....
Hahhh readers jgn ingat ni aksi 18sx yer....ni adalah aksi cemas si dia
apabila nak melompat n menerjah boiler suit kerana dek bunyi
standby alarm kat bilik we oll...bukan melompat dan menrjah i yer..ahaks!!!
sabar je ler B ni...wat suspen org je tau....
Hohoho...

Betul kata orang..ada bagusnya bila kalau dapat ikut hubby kita kat kapal
ni...
Bukan apa...
Yup..selain menjadi peneman setia...kita lah tempat diaorang meluahkan perasaan..
berkongsi cerita...sure stress kerja berkurangan....selain tu,kita boleh tengok camne
life diaorang atas kapal ni..

Bila dah bersama dia baru nampak the real situation si dia bila busy bagai..
Hardworking nya si dia sampai tak tido 2/3malam...or maybe..paling teruk siap
tertido kat sofa dengan boiler suit sekali....adoyaii....
Maybe before this kita membayangkan rutin harian dia dari dalam kepala saje...tapi
bila dah nampak depan mata..rasa macam tak nak shopping banyak2 dah lps ni..
hehehhehehe
But for my hubby...dia tak kesah..kalau ada rezeki lebih..beli ler apa nak beli
tapi kenalah sentiasa beringat untuk masa susah nanti ;) btul tak??
Kalau dah tak de tu...pe lagi duduk diam - diam je lar ye ;p







"Moga - moga kami akan selalu di murahkan rezeki dari Nya...Aminn"










Of course.... kalau dah tiba masa untuk berkomitmen di darat kelak...kena lah jadi
penunggu setia di rumah pula....

 ^____________^









Bila dah dapat duk darat nanti,boleh 















ler berkarier kembali...bukan kah ia peluang yg dinanti - 











nantikan..yeay!!!



Ok...kat bwh ni ada photo kami waktu berbuka puasa...
Jom jom kita tengok.... 






ok..nanti i update lagi ye...
Tata...

Sunday, July 11, 2010

Berhenti...

One week anchorage at Bintulu...Yeay!!!



Dah lama tunggu saat - saat ni...ye ler, bukan senang nak dapat kapal stay lelama kat Bintulu ni...
Normally,operation utk loading gas sehari..n the nxt day...sure dh keluar dari port..
One day kat port tu adalah masa yang amat 'berharga'..masa ni lah i nak kena turun
darat..nak kol mak..n macam - macam lagi nak buat (wah,bukan senangkan jd hsewife ni..hehehe)
Tak cukup juga rasa jari ni nak update FB n blog...

Anyway, jalan..jalan jugak kat town tu tp ada jgk hal lain yg nak di selesaikan..
Peluang untuk menghadap internet amat terhad..nak tak nak tgk yg mana sempat je ler...

Cerita ttg tengok mana yang sempat tu....ni pun baru sempat menjengah beberapa blog member...macam2 cerita i baru find out...uishh...Sorry friends, bukan tak nak amik tau..tp masa tak mengizinkan...
One ship delivery ambil masa bout 2 weeks utk pergi/balik ke Bintulu...for me 2 weeks tu lama ler kan...
So secara langsung n tak langsung i missed a lots of story lah kan?aduhhh!!rasa diri ni ketinggalan sungguh...


Yep...of course story yg baik2..hehehe....
Even now still ada rasa sedih lagi bila tak dapat menghadirkan diri masa wedding one of my best friends..
Bukan tu je tp anniversary...birthday party..engagedment ceremony.....and .....malas nk ingat :(
yg tak dpt hadir tu.....

Bestnya kalau diri ni boleh dibahagi dua...dapat gi event ni semua :) Pasti semua happy kan?

Walau jauh manapun...i akan sentiasa doakan yang baik2 untuk u oll semua :)

Daaaaa....

Sunday, June 06, 2010

Happy Anniversary to us!!!!

~ Fir & Dee ~
...1st Anniversary...







Our Love Still Grows

Our anniversary means a lot,
Much more than any another day;
I celebrate my love for you,
And cherish you in every way.

Through passing time, our love still grows,
A caring relationship to explore;
Our life together gets better and better,
And I keep on loving you more and more.


Saturday, May 29, 2010

Tetap mahu berjalan..Yung An,Taiwan....

Hi all,
I’m back...
Rite now at Bintulu port ;)
Yep...safely arrived from Yung An,Taiwan..
Really enjoy dengan trip kali ni..trip yang lepas2 pun enjoy jugak tapi
Kali ni dpt kuar ramai2 so lagi enjoy ler...

Even my hubby pun dah tak risau nak kasi i turun darat... ye lar kalau ikut duty hubby kat
atas kapal ni...i mmg tak turun ler..

Yeay!!confirmed lepas ni
I tak kan lepaskan peluang untuk turun darat lagi ;p
Beside c/o wife, i ada member lain jugak ;)
Afni – wife to 3rd engineer (Aidil Tokai)...Ahaaa...corum kami
Semakin bertambah dari semasa ke semasa kan..hihihihi..
Kalau tak de aral melintang..another supernumary akan naik on this Bintulu....
Azura..emmmm, hampir lengkap geng2 org rumah di atas kapal ni....
I likeeeeeee..........
Anyway, seisi suai kenal dah berlalu masa di dry dock Pasir Gudang aritu..so kali ni
adalah seisi beramah mesra...heehehehe
Ada 2/3 orang lagi tu tak dpt join ..emm, ada komitmen yg lagi penting utk mereka laksanakan...
To Kak Ju,Wie & Wanie....
it’s ok.. kami di sini yg masih ‘berhuney moon’ faham situasi anda semua...ahaks...
InsyaAllah, kat darat nanti kita still leh calling2 utk berjumpa ;)

Ow...story about trip gi Taiwan tak habis lagi...hihihiihi

Trip from Bintulu to Taiwan mengambil masa selama 3 hari...sekejap berbanding trip to Japan yg mana mengambil masa 5 – 7 hari...
oww..may be still ok 7 hari tu coz kapal ni wat delivery utk gas kan...bukan utk org2 yg nak berjalan2 tak hengat dunia ni ( sapa lagi..i ler)...hahahaha
Lupa jap..i ni penumpang jerk....huhuhuhuhu
Overall weather - marvelous! tak de plak rolling or pitching...so of course no weng – weng kepala ni...smooth sailing ;)


Safely arrived at Yung An port..

Sampai kat port Taiwan.. pagi and shore leave start kul 1.30pm untill 10.30pm..
Macam biasa, i akan ambil 1st trip n balik last trip....emm,baru puas nak berjalan2 kan..
First place that i went is SOGO. Kat Taiwan pun ada Sogo jgk..besar dr yg kat KL ni..
as usual...jalan2..round every floor lagi..survey price brg..ok lagi,kalau beza pun tak banyak ler.


Jammed...ingat kat KL jer....huhuhu
Hehehhe..cute jer..teringat my dad nye vespa kat umah.....


Puas berjalan kat Sogo ni...


Duit kat pocket tak byk mana pun..tu yang kena singgah kedai emas..bkan nak pajak emas mahupun nak beli emas..hihihi i gi sana coz nak tukar duit. lebih duit yen dr g Jepun aritu ke duit nt Taiwan. Rate kat kedai tu pun masih leh guna pakai lagi..so pe lagi tukar sajeeeee.....
Hubby pesan kalau masih tak cukup,i leh swipe credit card...hihihi..pandai hubby eyh offer guna cc tu..ye lar dia tau wife dia ni bukan jenis yg 'big spender' pun.suka jalan2 saje..cuci mata ;)
Shopping..shopping jugak..duit kena tukar dulu....
The next destination adalah kedai kosmetik & perfume. Mula nye i pun rasa blur jugak bila dengar kapal nk masuk Taiwan.Blur coz tak sure nk jalan kat ne ;) Naseb baik ada ‘ketua rombongan’..panjang langkah kaki ni..Yeay!
Tempat ni dh start bz...sana sni semua naik scooter...
Rasa mengigil lak tangan nk bayar yer....
Amoi Taiwan ni tak berenti tulis bill tu ;p
Bisnes baru nak bermula...harga pun okay....
Kedai ni best! emm..best coz harga yg di tawarkan mmg okay. According to my friends punye cite ler..org Taiwan or even org Jepun tak suka pakai perfume..Dah mmg culture diaorg tak gemar wangi2 ni..berbeza dgn org kita kan. Bab – bab wangi ni mmg suka, rasa mcm nak tuang satu botol perfume kat baju..lalu tepi sure bau wangi macam bunian..ahaks...
I ada jgk grab ‘beberapa’ botol perfume..for me n hubby...hehehe,dptler tmbah koleksi yg dah ada ni ;)
Computer street antara tpt yg i tak lepaskan peluang...berpuluh-puluh lot kedai ada kat ctu...huuuuu...Cuma fikirkan larat ker tak kaki ni nk menyinggah semua kedai tu...End up, kenalah short listed kan kedai yg best je utk di terjah..selebihnya lain kali jer...hihihihi
Selamba jer duduk kat tangga...penat tak hengat masa ni ;)
Sempat jugak kami pergi pasar malam kat Taiwan tu...anyway kalau kat KL..pasar malam ni macam Petaling Street ler..deretan kedai2 kecil...macam – macam barang diaorg jual...dari baju sampai ler ke alatan rumah..menarek kan ;)
Dapat jugak beli fresh fruit dr situ – Buah mangga Taiwan..nyam..nyam.manis sungguh!
So far..ni lah tempat – tempat yg we all sempat pergi...waktu mencemburui kami..hihihi...
Cukup masa utk balik kapal dah....
Hope..ada ler trip kapal utk masuk Taiwan lagi nanti ;)


At night market...
Pilih saja yg mana suka....

Anyway, to you all yg ada plan nak melancong ke Taiwan..bleh leh gi tempat – tempat kat atas ni...yep...’must go’ coz tpt ni semua ‘hot place’ tau..sure tak rugi wooo....


Kaki Oh kaki (kepenatan)...hihihi

* Next destination – Senbouku, Osaka, Japan..
“Ya Allah,Engkau jauhkanlah kami dari bahaya, Engkau jadikanlah perjalanan kami indah, Engkau tibakanlah kami dengan selamat...Amin”

Monday, May 17, 2010

Kerja org rumah....


Peluang berada di dry dock..sememangya di digunakan secukupnya...
riuh rendah kapal masa tu..itulah jadinya bila wife masing2 dh berada kat atas kapal...
ntah macam mana walaupun tak pernah berjumpa sebelum ni...kami tetap
ramah antara satu sama lain..yg seronok nyer,bila 'si polan' ini wife org atasan...
tapi ramah n mesranya sungguh mengagumkan i..
Takde pula kami bermasam muka...
sememangnya sangkaan 'org luar' tu tak betul sama sekali ;p

As we know ler...some people...yep...i'm saying some people okay....
emmm....agak memilih utk bercampur dgn orang lain....
"ow...i ada class,tak sesuai nak bergaul dgn org2 mcm u..." or
may be u oll akan dgr diaorg ckp
"helllloooo,ur husband rank ape...my husband rank
ni.....tau"
Ni lah realiti kehidupan kita... ada masanya kita akan 'terjumpa' org yg sedemikian..
Zaman sekarang bukanlah zaman British lagi...yg mana pangkat membatasi segala - galanya...
Kita dijadikan Tuhan di muka bumi ini untuk bersama - sama mencari rezeki dari - Nya..


Ok2....better balik semula pd apa yg i nak story


*______________________*

* ok..longgar2 kan muka anda semua tu..hihihihihi

Keakraban kami terserlah sehingga wujudnya seisi kelas memasak di atas
kapal ni....hahahhaha...
Berjuta - juta terima kasih di ucapkan pada Kak Ju atas kesudian dia utk
menjadi chef terhandal pd aritu ;)
Dengan jangkamasa kapal masuk dry dock yg tak lama tu, dpt ler kami buat dua
jenis kek....
Chocolate Moist cake & Triffle.......
Chef tgh bz mengajar..sila jgn kaco k ;)
Emmm,tak ler susah sangat yer rupanya...hehehe..utk i yg jarang ke dapur ni maybe
susah ler ckit....
Yang pasti the result....perfect k...lazat sehingga menjilat jari..terbaeekkkk ler......
Kat bwh aksi isteri2 org kapal membuat kek.......jom layanzzzzz



Ok...anak - anak murid....fokus semua.....hihihihii


Chef bersama student - nya...kami tolong jgk..tolong tgk ler..hihihihi


Masak..masak jugak....posing jap ;)


Tak cukup dgn vokal chef...video pun kami wat..senang nk refer nti....



While waiting for cake to sejuk....kami lepak dulu...
(Chef tak bwk buku resepi dia,kalau tak...mau memasak jer kami masa tu...)


Taraaaaaaaaaaaaaaaaaaa....................................



Chocolate Moist cake....
Triffle....yg lazat.....






I sedang menikmati kek yg sedap sambil on - line....

Friday, May 14, 2010

Off day!!!!


Good morning all...
Good bye to Pasir Gudang dry dock...and hello to Bintulu again ;)

Alhamdullilah...sehari perjalanan kapal dr Johor ke Bintulu di akhiri dengan
selamatnya...and now...
I dah kat Bintulu sea...kapal anchor for 4/5 days!!!lama kan..yeay!!
kalau dpt balik umah mak lagi seronok rasanya..tp apakan daya, bila dh berada
di tengah lautan ni...niat tu terpaksalah menjadi angan2 sahaja...huhuhuhu

For my hubby...penat lelah semasa berada di dry dock semua dah terbalas...
all jobs dah perfectly complete....yes!!!dia dh leh bersenang hati lah ni....
and the reward dr captain/chief engineer pulak adalah off day selama 2 hari...
Dua hari utk merehatkan otak n badan diaorg ;)
Ye lar 2 hari jer..bila dh ada kat atas kapal ni 2 hari tu kira ok lah sangat..
tp kalau utk orang yang kat darat..apa lah sangat kan...

Anyway...nama je cuti tapi macam2 agenda ada masa tue...
Selain bersantai di dalam 'apartment' comel ni..kami masih juga membzkan diri
dengan BBQ nite....
Meriah sungguh...location agenda kat atas deck lagi...gas free, so leh ler wat
atas deck ;) kalau hari biasa jgn harap ler..hihihii...tau2 xplode je kapal ni nti...

Time ni ler rasanyer nak besar2 kan lubang hidung...
woiiittt!bukan nk menghirup
bau juadah yg best tu tp nak menghirup udara laut yg bersih....hahahaha
Dengan angin yg sempoi2 bahasa tu..rasa nak angkat bantal n tdo kat
ctu jerk ;p


Ok2....mari kita tgk gambar2 masa bbq nite tu.....