First Times To Remember Forever...

You may feel jaded over the years and may have forgotten the defining moments in your life that has brought you this far....here is a jog down memory lane......

Saturday, May 29, 2010

Tetap mahu berjalan..Yung An,Taiwan....

Hi all,
I’m back...
Rite now at Bintulu port ;)
Yep...safely arrived from Yung An,Taiwan..
Really enjoy dengan trip kali ni..trip yang lepas2 pun enjoy jugak tapi
Kali ni dpt kuar ramai2 so lagi enjoy ler...

Even my hubby pun dah tak risau nak kasi i turun darat... ye lar kalau ikut duty hubby kat
atas kapal ni...i mmg tak turun ler..

Yeay!!confirmed lepas ni
I tak kan lepaskan peluang untuk turun darat lagi ;p
Beside c/o wife, i ada member lain jugak ;)
Afni – wife to 3rd engineer (Aidil Tokai)...Ahaaa...corum kami
Semakin bertambah dari semasa ke semasa kan..hihihihi..
Kalau tak de aral melintang..another supernumary akan naik on this Bintulu....
Azura..emmmm, hampir lengkap geng2 org rumah di atas kapal ni....
I likeeeeeee..........
Anyway, seisi suai kenal dah berlalu masa di dry dock Pasir Gudang aritu..so kali ni
adalah seisi beramah mesra...heehehehe
Ada 2/3 orang lagi tu tak dpt join ..emm, ada komitmen yg lagi penting utk mereka laksanakan...
To Kak Ju,Wie & Wanie....
it’s ok.. kami di sini yg masih ‘berhuney moon’ faham situasi anda semua...ahaks...
InsyaAllah, kat darat nanti kita still leh calling2 utk berjumpa ;)

Ow...story about trip gi Taiwan tak habis lagi...hihihiihi

Trip from Bintulu to Taiwan mengambil masa selama 3 hari...sekejap berbanding trip to Japan yg mana mengambil masa 5 – 7 hari...
oww..may be still ok 7 hari tu coz kapal ni wat delivery utk gas kan...bukan utk org2 yg nak berjalan2 tak hengat dunia ni ( sapa lagi..i ler)...hahahaha
Lupa jap..i ni penumpang jerk....huhuhuhuhu
Overall weather - marvelous! tak de plak rolling or pitching...so of course no weng – weng kepala ni...smooth sailing ;)


Safely arrived at Yung An port..

Sampai kat port Taiwan.. pagi and shore leave start kul 1.30pm untill 10.30pm..
Macam biasa, i akan ambil 1st trip n balik last trip....emm,baru puas nak berjalan2 kan..
First place that i went is SOGO. Kat Taiwan pun ada Sogo jgk..besar dr yg kat KL ni..
as usual...jalan2..round every floor lagi..survey price brg..ok lagi,kalau beza pun tak banyak ler.


Jammed...ingat kat KL jer....huhuhu
Hehehhe..cute jer..teringat my dad nye vespa kat umah.....


Puas berjalan kat Sogo ni...


Duit kat pocket tak byk mana pun..tu yang kena singgah kedai emas..bkan nak pajak emas mahupun nak beli emas..hihihi i gi sana coz nak tukar duit. lebih duit yen dr g Jepun aritu ke duit nt Taiwan. Rate kat kedai tu pun masih leh guna pakai lagi..so pe lagi tukar sajeeeee.....
Hubby pesan kalau masih tak cukup,i leh swipe credit card...hihihi..pandai hubby eyh offer guna cc tu..ye lar dia tau wife dia ni bukan jenis yg 'big spender' pun.suka jalan2 saje..cuci mata ;)
Shopping..shopping jugak..duit kena tukar dulu....
The next destination adalah kedai kosmetik & perfume. Mula nye i pun rasa blur jugak bila dengar kapal nk masuk Taiwan.Blur coz tak sure nk jalan kat ne ;) Naseb baik ada ‘ketua rombongan’..panjang langkah kaki ni..Yeay!
Tempat ni dh start bz...sana sni semua naik scooter...
Rasa mengigil lak tangan nk bayar yer....
Amoi Taiwan ni tak berenti tulis bill tu ;p
Bisnes baru nak bermula...harga pun okay....
Kedai ni best! emm..best coz harga yg di tawarkan mmg okay. According to my friends punye cite ler..org Taiwan or even org Jepun tak suka pakai perfume..Dah mmg culture diaorg tak gemar wangi2 ni..berbeza dgn org kita kan. Bab – bab wangi ni mmg suka, rasa mcm nak tuang satu botol perfume kat baju..lalu tepi sure bau wangi macam bunian..ahaks...
I ada jgk grab ‘beberapa’ botol perfume..for me n hubby...hehehe,dptler tmbah koleksi yg dah ada ni ;)
Computer street antara tpt yg i tak lepaskan peluang...berpuluh-puluh lot kedai ada kat ctu...huuuuu...Cuma fikirkan larat ker tak kaki ni nk menyinggah semua kedai tu...End up, kenalah short listed kan kedai yg best je utk di terjah..selebihnya lain kali jer...hihihihi
Selamba jer duduk kat tangga...penat tak hengat masa ni ;)
Sempat jugak kami pergi pasar malam kat Taiwan tu...anyway kalau kat KL..pasar malam ni macam Petaling Street ler..deretan kedai2 kecil...macam – macam barang diaorg jual...dari baju sampai ler ke alatan rumah..menarek kan ;)
Dapat jugak beli fresh fruit dr situ – Buah mangga Taiwan..nyam..nyam.manis sungguh!
So far..ni lah tempat – tempat yg we all sempat pergi...waktu mencemburui kami..hihihi...
Cukup masa utk balik kapal dah....
Hope..ada ler trip kapal utk masuk Taiwan lagi nanti ;)


At night market...
Pilih saja yg mana suka....

Anyway, to you all yg ada plan nak melancong ke Taiwan..bleh leh gi tempat – tempat kat atas ni...yep...’must go’ coz tpt ni semua ‘hot place’ tau..sure tak rugi wooo....


Kaki Oh kaki (kepenatan)...hihihi

* Next destination – Senbouku, Osaka, Japan..
“Ya Allah,Engkau jauhkanlah kami dari bahaya, Engkau jadikanlah perjalanan kami indah, Engkau tibakanlah kami dengan selamat...Amin”

8 comments:

Along said...

Bestnye Kak D jalan Taiwan!

Kem salam kak nurul, tatau dia ingat ke tak lg Along.. ;)

ZuRaNaI said...

bes bes..hii..sure kaki cramp gile..rase nk kekot2 jari2 tu..hiii~

adnil imzan said...

wah,manyak selonok ya amoi!hahah..adik tak sempat pun nk pegi pasar malam,comp street,carrefour semua tu..mase tak cukup!huhu..padahal turun awal..lebih awal dari awk..hahaha..gmbar pun tak sempat nk amek..lnsung tak amek gmbar ok!sbb bz je bershopping..oppss cuci mata saje..:) missh u too...enjoy ok!

dianafirdaus said...

along...
best giler..hehehe..
kalau ada geng lain lagi best ;)

dianafirdaus said...

zuranal..
sakit tak hengat kaki ni..
huhuhuhu...
tapi tak pe..bukan selalu pun kan..

dianafirdaus said...

zuranal..
sakit tak hengat kaki ni..
huhuhuhu...
tapi tak pe..bukan selalu pun kan..

dianafirdaus said...

adik @ linda..
Hehehe..ye lor ini amoi punya mmg suka jalan wooo...
what?tak sempat ker...ni mesti byk tpt awk melencong ni kan...kan..kan..
habis ler awk swipe yer ;p

Biqque said...

lepas ni u plak bleh bukak travel blog :D bagus2 :D

i'm quite surprise la "orang rumah" bleh naik kapal...i tot kawin ngan keje kapal ni scary sbb hubby jauh dgn waktu yg lama...rupanyaaaaaaaaaaa bleh naik kapal korang yeeeeeeeeee :D good, good for the marriage to be last forever kan? baik tul la company kapal nih! :D