First Times To Remember Forever...

You may feel jaded over the years and may have forgotten the defining moments in your life that has brought you this far....here is a jog down memory lane......

Saturday, June 27, 2009

Eating, Drinking n Sleeping....The bestlicious ASIARI

Salam to all....

I'm here again...

Writing all my sweet moments with him & everybody around me.....
For me every minutes n hour is really priceless....
Moments that can't happened again n again ;)

Words can't say anything..but i'm really happy sangat - sangat...cozz.....

my dearie big bro (Sis Zaza's Fren) came down from UK for open table and belanja us....kononnye nak belanja pengantin baru lah ni ;)

The choosen place is The bestlicious place ~ ASIARI,Plaza SACC Shah Alam,truly asian food (Vietnamese Cuisene)...Dinner for 6 paxs!!!!



Let's talk about the foods that their selling...The menu is very tempting...sedap,nice presentation, with good service from all the staff...and the price also affordable....We tasted banyak menu tau...hehehehe semua rasa macam starving masa tu..but end-up tak habis makan...hehehe..



Special menu: Ayam Percik with Butter Rice, Lemon Grass Chicken Chop Rice, Beef Noodle Soup, Chicken Canai Roll, Banana & Mango Shrimp Roll, Vietnam Spring Roll with Shredded Carrot, Vietnam Coffee with Milk, Herbal Highball, Soursop Frappe and Twin Bean Smooties.



As usuall...the same faces will be in the pictures ;) Sis Zaza & Pieter Koopmans...Lynda & Nazmi....Me & Fir....

Abg Zali n Kak Siti tak dapat nak turun KL...so we just makan among we all aje....

But,still gamat cam biasa...joking n laughing....really have fun!!!



We’ll definitely goin to Asiari next time and order another dishes from their menu. Out of 5 stars these are the ratings for taste, price and service.


YUMMY : *****
$$$ : ****
KIndness : ****



Attached pictures......makan....minum n tido (bile dah kenyang)........







Aktiviti membesarkan badan dah bermula!!!!!!

* How happy i'am pun.....still sedih bila mengingatkan si dia yg akan memulakan COMBINED class next week ni!!!! again PJJ n PJJ......emmm tak lamakan 7 months jerk....(biase ler ayat nak sedapkan ati yg lara ni..muahahahaha)


Saturday, June 20, 2009

Hari - hari yang indah bersama si dia....

Here again...


Sempena hari cuti i yg 2 hari ni...so,cepat2 open my lappy :)

Update apa yg patut :)

Seriously ...agak bz ngan werk n my new life :)

ni baru 2 org kan...kalau nanti dah bertiga..berempat n berlima ker...sure gamat i dibuatnyer...


Most of the time i dengan dia jer...hehehehe..jadik peneman i kat umah ni ;)

Ada jer lawak2 cute yg dia wat....hehehehe


Hahhhh...good news.!!!!He managed to attend combine course for 2nd class Engineer :) @ Instep Batu Rakit,Kuala Terengganu.....will be started on 5th July (7 months to grad the course) Congrats my dear!!!

OOOOowww.....another 2 weeks more....sure i'm gonna missed you like crazy....huhuhuhuhu sedihnyer....


Sy nak ikut gi Terengganu leh tak???


Dah malam ler...Okie dokie...tgh wat laundry ni....go to go....dah malam nak tido gak...nite everybody...

Make over time!!!

Hehehhehee..
Salam to all...

Terasa lega today coz today is my off day...tak werk...duduk umah n bermanja2 ngan my hubby ;)

Best nye kalau dpt duk umah jer..hohoho full time housewife ker kan..hehehehe

Tak perlu nak bangun pagi2 n balik lambat dr werk kan???

Sayang...sy 'cuti panjang yer' hehehehe....

After all the wedding things selesai....i'm decided untuk trim my hair ni...for a new look!!!!
Anyway tak ler beza sangat..just cut it a bit short than before...

Realy feel panas ler ngan rambut lame tu..hehehehe

He teman me gi salon...Lame jugak ...wash..cut...blow..can see his face mengantuk mase tu..huhuhu..cian dia...

Thank you dear..teman kan saye....muahahhahhaha.....

Thursday, June 11, 2009

I'M OFFICIALLY MRS. FIRDAUS a.k.a Mrs Carpann (06.06.2009 at 10.35am) *edited*






Dear All,

I'm here again to update this blog after beberapa hari menyepi..hehehhehe...


(jadual sebagai mrs.sangat lah packed hehehhehe)



Anyway...bukan menyepi sebab berduka but menyepi kerana kesibukan selepas menjadi Mrs. Firdaus ni :) (bz ker???)


* rite beside me now my hubby :) teman i...seronoknyer...coz normally i sorang2 jer layan lappy ni but now my hubby ade kat cni...muahhhh!!!!



Want 2 c my wedding picture?????



Tunnngggguu...personal photo adalah ckit ni,utk tontonan krang sementara menantikan photo lain2 yg best tu....coz the rest, my superb photographer (abg Mat BP) sedang bertungkus - lumus menyiapkan nyer.....hehehhehehehe

ada ckit kat atas tu>>>> but coming soon more!!!!




Alhamdullillah....semua berjalan lancar...from akad nikah untill the reception at my husband side....best gilerrr!!!!!



Also take this opportunity to say million of thanks to my beloved family Kak Zaza...Linda..Abg Zali n my ipar...Nazmi n Kak Siti....(penat sgt2 diaorg tu 'rewang')



"Jasamu Dikenang sampai anak kami 5 nanti" hohohohoho




Yup...my Mak Andam yg semakin selim tu...Kak Izan from Iz Dee bridal Studio...I'm really satisfied with ur werk!!!!.....Thank You


Tak luper utk my superb n sporting photographer....yg tak jemu nak melayan 2 batang kayu ni...hohohoho...ye lar mane tak nyer we all yg kayu ni dah photogenic at last..hehehhehe



(waiting for your final compilation artwork....errrr tak sabo nyer nak tengok)


Thank you to all ya....





Done!!! After sekali lafaz akad nikah ;)



FRIENDS AND FAMILY ARE THE MOST IMPORTANT INGREDIENT IN THIS RECIPE OF LIFE.
*********
Thank you for attending my bridal shower and helping to make this day special.Your gift and kind words will be cherished forever.




LOVE ALWAYS,


FIR & DEE

Tuesday, June 02, 2009

Dalam Kesibukan.....

Good day to everybody...


Smiling all the way...... mengingatkan hari bahagia yang tak lama lagi ni...errrr mmg berdebar - debar...hehehehe....... so,to get rid of this feeling i banyak membzkan diri ngan aktiviti lain..wat ape2 jer lar...rite now i'm at the office..hehehe culi2 bukak blog....



Masuk2 jer ofis sempat lagi online jap ;)


Bukan web ape pun Berita Harian Online...



Page demi page dibaca... zarsss...Interesting title and issue..Important issue, which is i think it really make me feel better bila memikirkan my future hubby yg belayar ni.....



Dolu2 i tak kisah sangat ttg menda ni semua..tapi bila dah bersama dgn org kapal ni...hehehhe i jdk alert sgt dgn topic2 mcm :)




I'm not sure u all aware or not about this issue..btw let's share the info ;)


Eventhuo, my fiancee nye ship mmg tak lalu that particular place ..but for safety anak kapal yg lain pun penting jgk kan...


Still remember the last ship yg kena hi-jack tu,terperanjat sedey pun ade coz ramai anak kapal yg kena than dek lanun tu,luckyly my fiance tak terlibat..but as i said rasa simpati tu mmg ade..


Ye lar,of course tu dah mmg keja diaorg but safety is the main thng..kalau dpt duit banyak ...banyak ke :)... tapi tak selamat pun tak bleh kan...


Kte yg kat darat ni mesti tak senang duduk memikirkan keselamatan diarong kat laut tu..At least,with the action taken...rasa risau tu bleh kurang ckit :)


Who knows..next trip i plak naik kapal ikut my dear firdaus kan...so tak ler dibayangi kisah2 ngeri kena tawan ni...


Me tak melepaskan peluang utk bace...jom kawan or seafarers wifey bace ;)



MISC, TLDM kerjasama atasi lanun
Oleh Ifwan Tun Tuah dan Khairul Azran Hussin
khaiazr@bharian.com.my




Kapal dagang pertama diubah suai jadi Kapal Bantuan TLDM BM5



KUALA LUMPUR: Kapal kontena Bunga Mas Lima menjadi kapal dagang pertama di Malaysia diubah suai menjadi kapal bantuan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) bagi mengiring dan melindungi kapal milik Malaysian International Shipping Corporation (MISC) Bhd yang melalui Teluk Aden di Somalia. MISC dalam satu kenyataannya berkata, usaha yang mendapat kerjasama TLDM dan Majlis Keselamatan Negara (MKN) itu dibuat berikutan kejadian rampasan dua kapal MISC, iaitu MT Bunga Melati 2 dan MT Bunga Melati 5 oleh lanun Ogos tahun lalu.




"Pengubahsuaian Bunga Mas Lima, sebuah kapal kontena bersaiz 699 TEU, dijalankan oleh Malaysia Marine and Heavy Engineering Sdn Bhd (MMHE), anak syarikat MISC, di limbungan kapal MMHE, Pasir Gudang, Johor. "Melalui pengoperasian Bunga Mas Lima, kapal itu akan dikenali sebagai Kapal Bantuan TLDM BM5 dan bakal menggantikan KD Sri Inderapura yang ketika ini ditugaskan di Teluk Aden dan akan kembali ke Malaysia Jun ini. Kerajaan sebelum ini menghantar dua kapal perang, KD Lekiu dan KD Inderapura serta kapal peronda pesisir pantai, KD Pahang, untuk melindungi kapal MISC yang melalui perairan berkenaan berikutan rampasan MT Bunga Melati 2 dan MT Bunga Melati 5.




Kenyataan itu berkata, berdasarkan undang-undang antarabangsa, kapal tambahan adalah kapal selain dari kapal perang yang dimiliki atau di bawah kawalan pemerintahan tentera. "Kapal Tambahan TLDM BM5 dianggotai krew MISC dan anggota tetap ATM. Kesemua krew MISC turut diserap sebagai anggota pasukan Simpanan Sukarela TLDM (PSSTLDM) dengan menjalani latihan asas ketenteraan. "Ia juga akan beroperasi di bawah kawalan kerajaan dan diberi keistimewaan 'sovereign immunity', sekali gus membuktikan komitmen MISC terhadap keselamatan pekerja, terutama dari segi ancaman lanun," katanya. Sementara itu, Panglima TLDM, Datuk Seri Abdul Aziz Jaafar, dalam ucapannya ketika Majlis Pengoperasian kapal berkenaan di Limbungan MMHE di Pasir Gudang, berkata operasi kapal itu dipikul kedua-dua pihak mengikut kepakaran masing-masing.




"Tugas pengendalian dan pengoperasian kapal dipikul Pegawai Memerintah yang juga pegawai MISC yang sudah menjalani latihan PSSTLDM, manakala tugasan berkaitan Ops Fajar di bawah tanggungjawab pasukan ATM. "Kapal yang dilengkapi helikopter Super Lynx serta bot tempur itu turut menempatkan anggota KD Panglima Hitam (Pasukan Khas Laut atau Paskal), pasukan udara dan bantuan TLDM serta pasukan perubatan ATM bagi melaksanakan operasi berbentuk pertahanan mahupun serangan jika diperlukan," katanya.