First Times To Remember Forever...

You may feel jaded over the years and may have forgotten the defining moments in your life that has brought you this far....here is a jog down memory lane......

Thursday, January 27, 2011

cute little friends....


Kebanyakkan orang pasti suka kan kucing  kan?
For myself..i memang peminat kucing malah gemar membela kucing...
Yup,my hubby pun pengemar kucing jugak!!!

^_______________^

Memang gembiralah adik i bila dengar ni..coz selalunya kalau dia bercuti...
Kamilah antara orang yang excited untuk menjaga kucing mereka...

Selain boleh mengembirakan orang sekeliling...kucing juga boleh jadi peneman :)
Bila dah dijaga setiap hari...rasa macam dah jadik sebahagian dari  keluarga
sendiri...
Aksi aksi comel kucing ni boleh buat kita tersenyum sendirian..hi hi

Let me introduce..my cute little friends......

*Hero & Heroin*
Owned by : My lil sister : Linda

HERO


Heroooo!!!!



With macho face - Hero..yup...chubby kan...masa my sister beli last year dia kitten lg...
But now..u see..dah besar  (almost 1 year old)
Kami dok survey cat sampai ke Klang...dari Begal cat sampai ke macam
macam jenis kami jumpa...
Dan akhirnya adik i pilih Hero!!!
Jaga cat ni pun tak senang macam yang kita sangka.. es-specially imported
breed....



Looking for something...emmmmm


























From the top to toe harus di jaga..ha ha..macam manusia pulak ye..
Yup..if possible every month you have to send them for grooming...
Trim bulu...mandi..shampoo n etc...my adik knows better about this..ahaks!!
Supplement pun harus di beri...baru lah bulu & kulit dia cantik...



Sleeping pose...yeahhh...i like!!!


Kalau bab tidur..haa hero memang suka...dia akan lebih aktif pada waktu
malam...
Bila masa orang nak tido..masa tu lah hero baru nak terlompat - lompat...
Kalau di layan..kita yang tak tido....
Dari seekor kucing boleh bertukar menjadi spiderman...ha ha










Umbrella please ;p

Lihat lah aksi hero bila berada di luar...wah!!pantang nampak pintu terbuka..
Zarsssss....dia keluar.....



Nyam..nyam....


Fussie Cat...adalah favorite hero..
Bukan tu saja...kalau masih lapar, Iams pulak jadi santapannya....
Tak angkat langsung muka bila dah syiok makan...
Kuantiti food yang di makan pun kena jaga jugak...
Kalau tak nanti overweight....











Mata dah semakin layu...lagi lah kalau dapat tido di bawah aircond,terasa
macam berada di oversea ye hero :))








HEROIN


Comfy...Heroin


Inilah heroin...dialah couple Hero..amacam..sesuai kan....he he...
Maklum ler baru sebulan berada di rumah...dia masih malu malu...
but i'm sure.... bila dah lama nanti dia akan rasa lebih selesa...
Now,tengah concentrate untuk mengemukkan heroin ;)
Nanti boleh kasik grooming lebih sikit... 




Playing time....


Basically, karakter Heroin berbeza dengan Hero..Spesis heroin (Norweigan Forest) lebih selesa
bersendirian...
Tengoklah... duk golek dan guling sendiri pun boleh...
Sayanggggg....owin :))



Her best spot...



Masa untuk makan....



ooopss!!flash lupa nak tutup lor.....




Kepada peminat kucing..bawah ni ada beberapa fakta penting tentang kucing..(thank you en. google)
Jom..jom kita kongsi & baca:-
  • Tubuh kucing terdiri dari 250 btg tulang, dibandingkan dengan manusia yang hanya memiliki 206 btg tulang, sehingga tubuh kucing lebih lentur sesuai dengan yang diinginkannya.
  • Kucing dapat memendekkan dan memanjangkan tulang belakangnya, sehingga mereka dapat tidur meringkuk atau meregangkan tubuhnya ketika melompat. Ini disebabkan kerana sendi tulang belakangnya tebal dan longgar.
  • Kucing menghabiskan sekitar 70% dari hidupnya untuk tidur dan 15% untuk grooming. Hal ini tidak hanya pada kucing domestik saja, singa menghabiskan waktunya untuk tidur selama 20 jam sehari.
  • Kucing tidak memerlukan susu jika masih menyusui, pemberian susu tambahan mestlah dalam kuantiti yang sedikit saja atau jangan terlalu kerap. Beberapa kucing khususnya jenis Shiamese dan ras oriental akan mengalami diare karena tidak dapat mencerna laktosa yang terkandung di dalam susu lembu. Susu yang bebas dari laktosa banyak tersedia di supermarket atau pet shop. Kucing dengan diare, susu tidak disarankan untuk diberikan.
  • Pada kumis kucing terdapat saraf yang sangat peka terhadap sedikit sentuhan saja.
  • Kucing berjalan dengan melangkahkan kaki depan dan kaki belakang pada satu sisi secara bersamaan, kemudian diikuti sisi lainnya.
  • Seekor kucing yang tenang akan menghabiskan banyak masanya dengan berlingkar di atas kerusi berbanding kucing cergas yang suka bermain-main di kain pengesat kaki, mencakar gambar dan tak mudah didekati. 
  • Sesetengah kucing perlu diberus setiap hari untuk elakkan bulunya dari kusut dan bergumpal. Selain itu, memberus juga akan membuat bulu kucing anda lembut!




Kucing dan Islam!

Islam itu syumul (lengkap), hinggakan panduan untuk berinteraksi dengan haiwan pun ada! Ya, sungguhpun tidak dinyatakan dengan jelas di dalam alQuran, tetapi banyak sangat peristiwa-peristiwa di zaman Rasulullah S.A.W mengenai haiwan, yang menjadi panduan kepada kita. Bukankah baginda itu sebaik-baik role model?
Menyayangi haiwan, adalah sunnah Rasulullah. Islam sangat-sangat mengajar umatnya untuk mengasihani haiwan, terutamanya yang jinak seperti kucing. 

Dalam sebuah hadis yang lain pula, diriwayatkan oleh Ibnu Umar, Rasulullah pernah bersabda yang bermaksud:
“Seorang wanita masuk Neraka kerana seekor kucing yang diikatnya. Dia tidak memberinya makan dan tidak membiarkannya makan serangga bumi.” Satu lagi kisah mengenai haiwan, iaitu kucing. Seorang wanita yang menzalimi kucing. Dia mengikat kucing tersebut, malah tidak memberi makan, dan tak bagi pula kucing tersebut cari makanan. Ini menunjukkan betapa keji dan kerasnya hati wanita ini. Dan neraka jualah tempat akhirnya.

Maka kita boleh lihat sendiri, betapa besarnya kelebihan menyayangi haiwan! Rasulullah tidak menyuruh kita bela haiwan tersebut smpai gemuk beranak pinak dan sebagainya, tetapi cukuplah sekadar mengasihani dan tidak menzalimi mereka.






LOVE CAT! SAVE CAT! ;)



11 comments:

. i n n z c h u b b y . said...

memang sangat comel kucing2 ni...

kak diana, inn pun salah sorg geng chenta org kapal...

inn dah link kan blog akak kat blog inn...

keep in touch!

salam perkenalan drp inn...

dianafirdaus said...

hi inn...

ok2..nanti kita link2 k..
Thanx dik :))

Along said...

HEROOOOO BAMBAMM GERAMMMMMMM.

*siap dia nanti*

Owin je sombong I dowanna friend her.

iNtAn aIzaN said...

amboi nie mmg suka kucing giler

Ezan suka jugak tapi tak mampu nak jg kot
teringt kecik2 dulu..pernah nak bela anak kucing..buatkan susu utk bg anak2 kucing nie

besoknye, mati :(

jadinye tak pernah lah bela kucing lagi sejak hr tue

WaN dAn TiE said...

diana..
i love cat so much...
terima kasih dgn fakta nie...
boboy baijat...kucing yang nakal...
rasa mcn nak gigit...

dianafirdaus said...

Along..

Geram eh!!ok next week dia teman you tido eh...amacam ada berani?ha ha..
Bestkan tido di temani hero yg berbulu tu!!

:P

Owin mmg macam tu..malu malu kucing...nanti kalau dah dua2 ekor nak tido ngan you kang..haaaa...poning pale you masa tu..ha ha

dianafirdaus said...

Izan...

Sedey nye cite kucing tu..mati lah pulak :(
Dah memang ajal dia agaknye...

Kalau suka tak semesti bela...as long you tak sakitkan dia..then ok ler ;)

dianafirdaus said...

Tie,

A'ah..diana selalu nampak si boboy oren tu kan...
Lama dah perasan dia kat blog you..
Suka2..dia pun nampak sihat & manja kan...Best2..boleh polok2!!!

Hubby Kental said...

Hero maintain ngan muka control hensem dia tu....tu yg owin x nk layan dia tu...hehehehehe..anyway...take a good care of them ya...makin sentol dua-dua tu....tunggu tuan angkat dia balik nnti...

dianafirdaus said...

Orait hubby kental :))

Anonymous said...

well, thank u for taking care both of them...anyway, hero is 1yr 5months..hehe..owin muda 2bln dari hero...

mmuahhh for hero n owin



-adik