First Times To Remember Forever...

You may feel jaded over the years and may have forgotten the defining moments in your life that has brought you this far....here is a jog down memory lane......

Tuesday, September 08, 2009

Apa yang penting...kerjasama ;)

Hi All...


I'm here again..to update blog yang tak seberapa ni :P

setelah beberapa hari senyop jer...anyway adalah ckit stori tapi....berat tangan nak upload picture yang perlu ditapis n di edit ckit2 ni...


Tangan ringan jer snap photos tapi bab nak mengupload tu rasa MMMMM....sangat..huahauahauahauhua....

Post entry pun hanya tuk suka2....for my frenz/family yang tak jemu nak baca kan :) n for my hubby lor..

HOPE memana entry ni tak de kena mengena dengan sensitiviti kamu..kamu kat luar tu k ;)





For Selangor people..last week kite bercuti panjang kan??for myself..tak de menda lain kami wat... selain meluangkan masa bersama2..yeay!!!!hepi sangat sbb ade org teman kat umah :)..thank you dear!!!!


For us...kami wat kuih raya!!!!emmm....nak kelek anak..anak tak de lagi...nk kemas umah,umah dah agak bersih..baju dah siap laundry...huhuhuhu...so kami decided utk wat KUIH RAYA.....

Hubby tolong i...pukul telur/bancuh tepung n etc ....semua tu...i tak larat ler pose...hehehehe..anyway saje je nak bermanja sebanarnye ;)


Seronok..si dia rajin ;) bersungguh wat kuih raye tu.... i sengih jer,

tapi bila ingatkan nxt year i tak mungkin dpt menda ni semua ngan dia....jdik sedey lar plak...MISC leh ker kasik hubby i beraya kat darat lagi nxt year????hehehehehe.....

NGELAt tul lar i ni kan...kasik lar org lain plak turun darat beraya kan????ok2..ok2..apa2 pun i terima jer kalau si dia terpaksa beraya jauh dgn i nanti...InsyaAllah i akan tabah :)


Ok...back to my story..


Kuih yg we all buat ni simple jer....kuih traiditional..my faveret biscuit...BISCUIT KACANG....kat market dah kurang sangat org jual... ye lar now zaman canggih...biskut pun dah canggih n cun giler..biskut mcm kat bawah ni dah tak nak makan dah ;P


I dapat resepi dr my mum...my mum pun dah lama tak wat kuih ni...sejak kami adik beradik dah besau2 ni..tak de sape tlg dia kat umah..so dia pun short cut dengan membuat kuih tunjuk sahaja..hohohohoho..

Tapi betuller..kuih org buat ni susah nak dapat yang ok kan..yang sedap macam kita wat sendiri...but Alhamdullillah..so far yang we all beli/order semua ok2 belaka ;)


Siap2 jer kuih..terus kol my mum....di hepi resipi dia berjaya i gunakan...yeayyy!!!!

Dia kata.." Wah ...Kak Dee dah pandai wat kuih dah yer..." sayu jugak dengar dia cakap camtu

:(

Bukan apa...teringat dolu2... bila nak raya i,my mum n my sister selalu wat kuih sesama kan...but now keadaan/masa merubah segalanya....emmmmm...susah ler nak explain this feeling :(

Dia musti tunggu we all cuti n balik hometown utk wat kuih raya :)

Alamak..mood bertukar plak dah...hehehehehe...indahnya kalau masa tu leh diputar semulakan..



OK...please diana..cite ttg kuih raya ler ;)


Yup!we all wat satu adunan kuih tu..jenuh jugak nak habis kan..huhuhuhu..bayangkan ler untuk orang yang memang amik upah buat kuih..mesti lagi jenuh kan nak siapkan....kena banyak bersabar ;)

And Hasil nye we all dapat satu balang kuih :) raya......

Mum dah ckp..tak yah lah susah2 wat kuih pun..beli jer..tapi i nak jugak wat kan... actually kuih dah order pun..ber bekas2 :P....tinggal nak collect jerk.... i n hubby antu kuih raye k!!!!!

Hehehehe buat biskut satu ni je pun.... tak plan nak wat byk2 pun....

Kalau rasa ada masa lagi..leh lar buat nti :P


Ok frenz..n hubby.... leh enjoy picture kat bawah ni ;)


Got to go...as usual esok kejo..n bobok..nite all......





Kami lah yg wat biscuit sedap tu :)




The result...Nyam..nyam...tak sabar nak menyambut lebaran :)

10 comments:

iNtAn aIzaN said...

warh, serius Ezan tabik lah :)
Ezan mmg tak pernah buat kuih sendiri
slalu pun tolong mak buat jer
dan selalunye Ezan beli jer
buat 2-3 jenis jer

bolehlah dtg ry rumah nie hehe

~Pn.Ilah~ said...

Hai..eh biskut yg Diana wat tuh sebijik-sejibun ngan biskut feberet family sya...Tp kami panggil biskut peanut butter..hehe. Sedapnya!!

Wah rajinnya Mr.Hubby dia tlg wat kuih..Ponteng kelas ker??hehehe..

dianafirdaus said...

izan...
hehehehe...jom ler ringan2 kan lagi tangan wat kuih rayer plak...
seronok tau ;)
Yup....nti raye dtg ler umah kiter..makan2 kuih raye :0

dianafirdaus said...

Ilah....
La ye ker...wah..biskut ni faveret ramai kan...
Best rase dia ;)
makan tak leh berenti...hehehehe

Mr. Hubby tu kalau bab2 kat dapur mmg rajin :)
Bab kelas n attandence dia dah 'cautim' dengan member dia..huhuuhuhu...apa yang penting kerjasama kan...

Anyway..thanks coz still reading my blog ;)

evyn4ever said...

yeah..bestnya..kita men beli2 je kuih

dianafirdaus said...

hehehehe...evyn/yuli....
beli pun beli jugak...ni trial session jer :)
warm up oven yg ada kat umah ni...

Raya nti jemput dtg umah kte eh...

Along said...

small world,kak dee!

evyn tuh housemate/officemate along dulu, hihi.

sila berhati-hati dengan bekalan kuih raya anda jika saya berada di kawasan sekitar eyh?
:D

dianafirdaus said...

along...
hehehehe...a;ah aritu evyn ada bgtau kak dee..yup!!small world kan..biase ler..org baik2 mcm kite memang akan jumpe lar..huahuahua..ayt gempak...

oww!!!untuk awk raya umah kak dee nti kena bwk kuih sendiri ler ;p

linda nazmi said...

hehhe.dh try mmg sedap!melotup u...silap2 b4 raya dh abes..tak kira yg kat umah ni dh abis berbalang2..kan?:P

reen-not-green said...

looks yummy.. :)